Jelentősen drágult a kötelező, ezek a biztosítók kaszálnak

2017.11.06. 11:01

Az idei kgfb-kampány első napjaiban leadott megrendelések adatai szerint a K&H, az Allianz és az Union viszi az új kötések mintegy 60 százalékát. Jelentősen emelkedett az átlagdíj, és még nincs vége a drágulásnak.

Az eddig megrendelt szerződések átlagdíja – biztosítási adó nélkül – közel 17 ezer forint,  ami 14 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor mért 14 900 forintos díjszinthez képest - írta saját adatbázisára hivatkozva a Netrisk.hu online biztosításközvetítő.

A bónuszfokozatok érvényesítése mellett a legtöbben idén is a biztosítóval folytatandó elektronikus kommunikáció, valamint az éves, egyösszegű díjfizetés választása révén spórolnak. A tavalyi 76 helyett idén már az ügyfelek 90 százaléka döntött úgy, hogy kedvezmény fejében éves díjfizetést vállal.

A díjfizetés választott módja is egyre inkább a korszerű megoldások irányába tolódik el. Az éves díjfizetést vállalók körében a tavalyi 61 helyett idén már 85 százalék fizet banki átutalással, a csekket kérők aránya a tavalyi 31-ről 14 százalékra apadt. 

A legsikeresebb biztosítók eddigi sorrendje: a dobogón jelenleg a K&H, az Allianz és az Union áll, együttes részesedésük közel 60 százalék. Őket követi a Groupama és a Wáberer – az első öt biztosító az idei kampány új szerződéseinek közel 80 százalékát tudhatja magáénak.

A kötési aktivitás eddig a várakozásoknak megfelelő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a január elsején évfordulós szerződések jövő évi díjairól szóló értesítő levelek november 11-ig történő megérkezése nyomán tovább élénkül majd az ügyfelek érdeklődése.

Az első napokat követően általában emelkedik az átlagdíj mértéke is,  mivel a nagyobb autóval rendelkező, magasabb összegű biztosítást kötő autósok általában hosszasabb megfontolást követően döntenek a váltásról – erre egészen december 1-jéig lehetőségük van. A Netrisk az első napok eredményei alapján megerősíti becslését, mely szerint mintegy 100 ezer autós vált majd kötelezőt 18 ezer forintos átlagdíj mellett.