Kijózanító táblázat gyorshajtóknak, ennyit nyerhetnek a vesedonorok

2017.11.06. 13:09

Minél nagyobb egy autó sebessége, annál többet fogyaszt, ráadásul nagyobb tempónál a balesetveszély is jelentősen megnő. Érdemes meggondolni, hogy alig néhány percnyi időnyereségért érdemes-e kockáztatni és sokkal többet fizetni.

Pontosan mennyi időt nyerhetünk azzal, ha a megengedett sebességnél gyorsabban hajtunk az autópályákon? A kérdés megválaszolása érdekében a Portfolio készített egy táblázatot, amely megmutatja, hogy adott távolságokon mennyivel hamarabb érhet célba egy autós, vagy éppen egy motoros.

Forrás: Portfolio.hu

Az adatok kiábrándítóak: például egy Budapest-Siófok távolságon, ahol nagyjából 100 kilométeres szakasz tehető meg szabályosan 130 km/h-s sebességgel, kicsivel több, mint 3 perc nyerhető, ha valakinek sikerül végig a 140 km/h-s átlagsebességet tartania. Sokan közlekednek úgy az autójukkal, hogy a tempomatot 150-re állítják a traffipaxok tűráshatára miatt, ők nagyjából 6 percet nyerhetnek az imént említett 100 kilométeres távon.

Az igazán nagypályás versenyzők, akik 180-200 km/h-s sebességgel döngetnek, durván negyed órát tudnának megtakarítani ezen az útszakaszon, ha nem kellene folyton lassítaniuk a lassabban haladó járművek miatt (de kell).