Ha ilyen színű és ennyi éves a kocsija, kezdhet félni a tolvajoktól

Vágólapra másolva!
A tipikus ellopott autó fehér színű, hétéves, Ford vagy Volkswagen márkájú és jó eséllyel céges flottához tartozik – derül ki a CIG Pannónia saját statisztikáiból.
Vágólapra másolva!

A rendőrség hivatalos statisztikái szerint

jelenleg 5731 személygépjárműre

van kiadva érvényes körözés. Habár az autólopási statisztikák jelentősen javultak a '90-es vagy a 2000-es évekhez viszonyítva, még mindig komoly kockázatot jelentenek a tulajdonosoknak.

A CIG Pannónia által biztosított autók esetében eddig 129 lopás történt.

Az eltulajdonított gépjárművek 30 százaléka céges flottához tartozott.

A tolvajoknak általában azért van könnyebb dolguk a céges autókkal, mert a vállalatok a vagyonvédelmi berendezéseken spórolnak, ami nagy hiba.

A leggyakrabban eltulajdonított márkák listáján nincs nagy meglepetés, hiszen azok többé-kevésbé tükrözik az eladási statisztikákat.

A két legnépszerűbb vállalati flottamárka a Ford és a Volkswagen, ezek teszik ki az ellopott autók közel felét.

Ezen kívül még a Renault, a Skoda, az Opel, és a Toyota népszerű a bűnözők körében.

Magyarországon 870 ezer gépjárműre kötöttek casco biztosítást (egyharmaduk céges autó) 2016-ban, így nagyjából minden ötödik gépjármű esetén számíthatnak a tulajdonosok a kötelező felelősségbiztosítás által nem fedezett károk egy részének megtérítésére. Tavaly összesen 137,5 ezer casco-káreset történt a MABISZ statisztikái szerint, amelyre 42 milliárd forint kártérítést fizettek a biztosítók. Vagyis

az átlagos kárkifizetés 306 ezer forint volt.