Féltve őrzött, meglepő titkok derültek ki a magyar kamionokról

2017.11.17. 15:43

A járműfelügyeleti rendszereket forgalmazó WebEye véletlenszerű mintavétellel kiválasztott adataiból kiderült, hogy belföldi fuvarozásban egy hónap alatt 9528 km-t fut átlagosan egy magyar kamion.

Ez annyit jelent, mint huszonegyszer megtenni a Budapest-Debrecen távolságot, oda-vissza. Éves szinten ez több mint 114 ezer kilométer jelent egy áruszállítóra vetítve. A vizsgált járművek közül a rekorder kamion 250 000 km-t futott egy év alatt, így akár hatszor is megkerülhette volna a Földet.

A belföldi közúti szabályozás értelmében a sofőrök a napi vezetési ideje nem haladhatja meg a kilenc órát, amit hetente két alkalommal meghosszabbíthatnak tíz órára. Egy héten pedig maximum hat napi vezetési időszak lehet.

Forrás: Webeye

A WebEye egységgel felszerelt járművek átlagban napi 6,3 órát közlekedtek a vizsgált időszakban. A csúcstartó jármű 77 órát futott hetente, szemben az átlagos 44 órával. A vezetési időkre vonatkozó szabályból kiindulva elmondható, hogy a magyar kamionokon nincs maximálisan kihasználva a vezetési idő – amelynek oka lehet a szakmában is tapasztalt, állandósult sofőrhiány.

A havi adatokat átlagolva a vizsgált tehergépjárművek 100 km-enként 27 liter üzemanyagot fogyasztottak.