Pikáns rendszámok jöhetnek Magyarországon, ön is kaphat belőlük

2017.11.17. 11:13

Hamarosan tömegesen jelenhetnek meg a kissé pikáns PNA és PNC kezdetű rendszámok az utakon. Ezek kiadásának nincs jogszabályi akadálya.

A legújabb rendszámokat gyűjtő hazai fórumon tette fel valaki nemrég a kérdést, hogy kaphat-e új, csajos autójára PNA vagy PNC kezdetű rendszámot, mert ha akár csak minimális esélye van erre, inkább kér egyedit. Időközben egy olvasónk is hasonló felvetéssel fordult hozzánk.

A kiadások jelenleg PMS-nél tartanak, így nagyon is időszerű a kérdés, hogy a mostanában új autót vásárlók vagy külföldi használt kocsit forgalomba helyezők kaphatnak-e PNA vagy PNC rendszámokat.

És igen, kaphatnak. A PNA és PNC kezdetű, három betű, három szám kombinációjú rendszámok kiadásának nincsen jogszabályi akadálya" - írta az Origónak a Budapest Főváros Kormányhivatala közlekedési igazgatási hatósági feladatkörében eljáró XIII. Kerületi Hivatala.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ha valaki egyéni rendszámként szeretne ilyet 112 450 forintért, ennek sincs akadálya, sőt az egyénileg kiválasztott három betű, három szám kombinációjú rendszámok tekintetében nincs lista, sem összefoglaló a ki nem adható rendszámokról".

Ezzel szemben az egyedileg előállított rendszámtábla (négy betű, két szám vagy öt betű, egy szám kombinációja) legyártásának engedélyezése során a kiállító hatóság vizsgálja, hogy a kiválasztott betű- és számkombináció nem ütközik-e közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba. Nem engedélyezhető továbbá a négy betűjelből és két számjegyből álló egyedileg előállított rendszámtábla legyártása iránti kérelem, ha a kiválasztott rendszám négy betűjelkaraktere közül az első karakter S vagy R, mivel ilyen típusú rendszám csak négykerekű, segédmotoros járműveknek (mopedautó) adható ki.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint a rendszámokkal kapcsolatban általános szabály, hogy nem adható ki olyan rendszám-kombináció, amelyet valamely szervezet vagy cég saját maga számára megvásárolt, illetve ha a kombináció vagy annak jelentéstartalma közrendbe, közerkölcsbe ütközik.

Rákérdeztünk arra is, mikor jelenhetnek meg az R betűvel kezdődő rendszámok. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körülbelül másfél évente indul el egy-egy új betűvel kezdődő sorozat kiadása, így az R betűvel kezdődő rendszámok várhatóan 2018 májusában vagy júniusában fognak megjelenni az utakon” - írta a NISZ Zrt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK