Pikáns rendszámok jöhetnek Magyarországon, ön is kaphat belőlük

dolgozik EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET HÉTKÖZNAPI munka közben nők munkában rendszámtábla TÁRGY üzem
Győr, 2012. szeptember 13. Dolgozók rendszámtáblákat csomagolnak a Plaket Kft. győri üzemében, ahol a gépjárművek rendszámait gyártják, 2012. szeptember 13-án. Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról, és amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Hamarosan tömegesen jelenhetnek meg a kissé pikáns PNA és PNC kezdetű rendszámok az utakon. Ezek kiadásának nincs jogszabályi akadálya.
Vágólapra másolva!

A legújabb rendszámokat gyűjtő hazai fórumon tette fel valaki nemrég a kérdést, hogy kaphat-e új, csajos autójára PNA vagy PNC kezdetű rendszámot, mert ha akár csak minimális esélye van erre, inkább kér egyedit. Időközben egy olvasónk is hasonló felvetéssel fordult hozzánk.

A kiadások jelenleg PMS-nél tartanak, így nagyon is időszerű a kérdés, hogy a mostanában új autót vásárlók vagy külföldi használt kocsit forgalomba helyezők kaphatnak-e PNA vagy PNC rendszámokat.

És igen, kaphatnak.

- írta az Origónak a Budapest Főváros Kormányhivatala közlekedési igazgatási hatósági feladatkörében eljáró XIII. Kerületi Hivatala.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ha valaki egyéni rendszámként szeretne ilyet 112 450 forintért, ennek sincs akadálya, sőt

Ezzel szemben az egyedileg előállított rendszámtábla (négy betű, két szám vagy öt betű, egy szám kombinációja) legyártásának engedélyezése során a kiállító hatóság vizsgálja, hogy a kiválasztott betű- és számkombináció nem ütközik-e közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba. Nem engedélyezhető továbbá a négy betűjelből és két számjegyből álló egyedileg előállított rendszámtábla legyártása iránti kérelem, ha a kiválasztott rendszám négy betűjelkaraktere közül az első karakter S vagy R, mivel ilyen típusú rendszám csak négykerekű, segédmotoros járműveknek (mopedautó) adható ki.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint a rendszámokkal kapcsolatban

általános szabály, hogy nem adható ki olyan rendszám-kombináció, amelyet valamely szervezet vagy cég saját maga számára megvásárolt, illetve ha a kombináció vagy annak jelentéstartalma közrendbe, közerkölcsbe ütközik.

Rákérdeztünk arra is, mikor jelenhetnek meg az R betűvel kezdődő rendszámok. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körülbelül másfél évente indul el egy-egy új betűvel kezdődő sorozat kiadása, így

az R betűvel kezdődő rendszámok várhatóan 2018 májusában vagy júniusában fognak megjelenni az utakon”

- írta a NISZ Zrt.