Fontos autós szabályok változnak Magyarországon

2017.11.22. 11:02

A kormány honlapján megjelent egy iparszabályozási salátarendelet tervezete, ennek egy része az autógáztartályokkal foglalkozik.

Az autógáztartályok kötelező felülvizsgálatakor a jövőben az eredményt egy adatbázisba kell felvinni, a dupla falú tartályoknál az ellenőrzés periódusa négy évről tíz évre változik, és ha a tartály elérte a maximális életkorát, használhatatlanná kell tenni azt - írta a Napi.hu.

Az autógáztartályon szemrevételezéssel és a gyártó által előírt egyéb vizsgálatokkal történő ellenőrzést kell végezni. A cseppfolyós-tartályoknál, azoknak a járművön történt üzembe vételét (beszerelését) követően minden tizedik év letelte előtt, míg a sűrített földgáz vagy egyéb gáztöltethez gyártott tartályoknál a beszerelést követően minden negyedik év letelte előtt kell elvégezni az ellenőrzést.

A kriogén tartályoknál (ezek duplafalúak, a két fal között vákuumos szigeteléssel) a beszerelést követően minden tizedik év letelte előtt kötelező a vizsgálat. A vizsgálat eddig is kötelező volt, de a kriogén tartályoknál négyévente kellett megejteni. Az ellenőrzést végző szerelőműhelynek az ellenőrzés eredményét egy országos nyilvántartásba kell felvinnie.

Kérdés, hogy az autógáztartály mennyi ideig üzemeltethető? Ezt alapvetően a gyártó adja meg, de a tervezet a gyártástól számított maximális időtartamokat határoz meg. Így a cseppfolyósautógáz-tartályoknál legfeljebb a gyártástól számított 15 év, a sűrített földgáz vagy egyéb gáztöltethez gyártott tartályoknál legfeljebb 20 év, és szintén 20 év a maximális használhatóság a kriogén tartályoknál is.

Amennyiben a tartály kora elérte ezeket a maximális időket, akkor a szerelőműhelyben - gázmentes állapotban - a további használatra alkalmatlanná kell tenni. Ugyanez vonatkozik a beazonosítatlan tartályokra is.