Ha ezeket betartja, télen sem lesz gond az autóval

2017.11.29. 17:58

Ha nem teker lelkesen az önindító, csereérett lehet az akku

Könnyen lehet, hogy az őszi hűvösben még gond nélkül indít az akkumulátor, de az első mínuszok érkezésével azonnal letérdel - jellemzően akkor, amikor nagyon sietnénk valahová. Télen az akksi fokozott igénybevételnek van kitéve,  hiszen az állandóan bekapcsolt fényszóró, az utastér fűtése, a hátsó szélvédő páramentesítése, a ködlámpa használata vagy az éjszakai fagytól ledermedt motor indítása komoly megterhelést jelent, ráadásul hidegben a kapacitása is jelentősen romlik.

Érdemes a nagy indítóáramú, márkás akkukat választani. Kis utánajárással ki lehet fogni kedvező árakat isForrás: Exide

Egy fűtött garázsban tárolt autónál akár 6-7 évet is kibírhat az akkumulátor, de a városi rövid távokon használt, szabad levegőn tároltban akár 2-3 év után is kimúlhat még a modern, zárt cellás, gondozásmentes is. Magyarországon egyébként a rövid utak a jellemzőek, az autók 45 százaléka egy évben kevesebb mint 10 ezer kilométert tesz csak meg.

Ha lemerült akkuval nem akarunk a szerencsében bízva egy másik autóst keresni, érdemes egy ún. zsebbikát tartani a kesztyűtartóbanForrás: Trust

A legegyszerűbb megoldás a lemerült akkunál a bikázás  (lásd keretes), csak legyen kéznél kábel és egy másik autós, aki segít. Előbbi csak rajtunk múlik. Van egy másik lehetőség is a gyengélkedő akksi feltámasztására: a töltés. Bármelyik nagyáruházban lehet kapni a kapacitáshoz illő készüléket, ritkán használt autóknál és motoroknál pedig a csepptöltő is ajánlott.

Forrás: Origo
Így bikázzon

Csak megfelelő minőségű (kábel-keresztmetszetű, szigetelt pólusfogójú) indítókábelt használjunk, lehetőleg olyat, aminek a szerelvénye megakadályozza a szikra kialakulását. Csatlakoztassuk össze a pozitív indítókábellel (piros) a pozitív pólusokat. A negatív töltőkábel egyik végét csíptessük az áramot adó akkumulátor negatív sarkához, a másikat pedig rögzítsük az indítandó motorral szilárdan összekötött fémrészhez, illetve közvetlenül a motorra.


Indítsuk be az üzemképes autó motorját és hagyjuk alapjáraton, de emelt fordulaton is járathatjuk. Ezután indítsuk be a lemerült akkumulátorú kocsi motorját is. Ha néhány másodperc után nem indul be, 10 másodperc elteltével szakítsuk meg az indítózást, és kb. fél perc után ismételjük meg az indítást. Ha végre beindult, az indított kocsi akkumulátorát még 2-3 percig tölthetjük járó motorok mellett, aztán fordított sorrendben csatlakoztassuk le a kábeleket. A beindított autóval ezt követően célszerű fél- egy órát közlekedni, hogy megfelelően feltöltődjön az akkumulátora.

Ha több kísérlet után sem lehet életet lehelni az akkumulátorba, nem marad más, csak a csere. Nem elég a tetejéről leolvasni az értékeket (például 12 V, 55 Ah), egyes típusoknál (például a régi Suzuki Swiftnél) egy-egy évjáraton belül is eltérnek a tálcaméretek, és még nem beszéltünk arról, hogy bal vagy jobb pozitívos-e a kialakítása.

Szabadban tartott autók akkumulátorai lehet, hogy csak 3 évet élnek meg

Érdemes lefotózni, és centivel pontosan lemérni a régit, és ezekkel az információkkal megérkezni az autósboltba. Fontos tudni, hogy a modern, start-stop rendszerrel ellátott autók speciális, EFB vagy AGM felirattal ellátott akkumulátort igényelnek, amelyek drágábbak a hagyományosoknál.

Legyen téli, de legalább négyévszakos a gumi

Unásig ismert tény, hogy érdemes beszerezni téli gumit, ami anyagában és mintázatában is más, mint a nyári. Ha a napi átlaghőmérséklet hét fok alatt van, akkor már éjszaka könnyen fagyhat, ilyen körülmények közt a lágyabb anyagú téli gumiabroncs jobban tapad, mint a nyári. Sok függ a használattól is: aki hajnalban vagy éjszaka autózik többet, annak korábban lehet szüksége téli gumira, mint a csak nappal közlekedőknek. Persze a téli gumi elsőre drága befektetésnek tűnhet, de azt is figyelembe kell venni, hogy amikor használjuk, nem kopik a nyári garnitúra, így lényegében alig kerül pénzbe.

A téli gumi nem csak a hó miatt kell, lágyabb anyaga miatt rugalmas marad a hidegben is, és sokkal jobban tapadForrás: Michelin

A hazai éghajlati viszonyokra megfelelő lehet egy négyévszakos szett is.  Ezek azonban hiába fejlődnek évről évre, még mindig kompromisszumot jelentenek, mert télen nem olyan jók, mint egy téli, nyáron pedig nem olyan jók, mint egy nyári. Azoknak jelenthetnek jó megoldást, akik viszonylag keveset, nyugis stílusban és főként takarított utakon autóznak. Az évi kétszeri átszerelést és tárolást is meg lehet úszni a négyévszakossal.

Ma már kifejezetten sportos, nagyteljesítményű, alacsony oldalfalú téli gumik is léteznek - méregdrágánForrás: MANUEL DEBUS/Manueldebus.Com

Nemcsak a gumifajta, hanem az életkor is számít, a 4-5 évnél öregebb, rideg, abroncstól nem szabad csodákat várni. Kezeljük fenntartásokkal a törvény által előírt 1,6 milliméteres profilmélységet, a téli havas, latyakos útviszonyok között legalább 4 milliméter kell. Jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha a gyári szerelésű helyett ballonosabb, keskenyebb váltóméretet választunk, így ráadásul autónk rugózása is javulni fog, és a kátyúkon is kisebb eséllyel kapunk majd defektet. Az itthoni klímát ismerve a téli gumi választásnál ne annyira a havas, mintsem a vizes és a száraz úton elért teszteredmények legyenek mérvadóak.

Megelőzni a rozsdásodást

Fontos eleme a téli felkészülésnek a rozsda elleni védekezés is. Az utakról felcsapódó sós lé kikezdi a futómű fém- és gumielemeit, a karosszéria alsó részét és a lemezeket. Elég egy apró sérülés és máris kinyílik a védőréteg. Először apró barna pöttyök jelzik a rozsda felbukkanását, majd lassan elindul az átlyukadási folyamat.

Télen az alvázmosós programot válasszukForrás: DPA/AFP/Frank May

Megelőzésként nem csupán a rendszeres alvázmosás hasznos, a hibás részt érdemes minél előbb kijavítani:  elég lehet a gyári javítófestékes kezelés, esetleg egy nagyobb darabon pótoljuk a megsérült védelmet. A karosszéria többi részét viaszolással és rendszeres nagynyomású mosással lehet óvni.

Néhány évente érdemes teljes körű alváz- és üregvédelemmel felkészülni a télre. A több tízezer forintba kerülő kezelés öt-hat évre biztosítja a gépkocsi korrózióvédelmét, de ezt a munkát nyáron érdemes elvégezni, mert utána teljes kiszáradásra van szüksége az autónak.

Megfelelő alvázvédelemmel meghosszabbítható az autó életeForrás: Auto Merienn

Érdemes a gumitömítéseket is ápolni, hiszen a szigetelőanyag rugalmassága az évek alatt fokozatosan csökken. Tízperces munka, hogy szilikonos ápolóanyaggal bekent ronggyal áttöröljük a gumikédereket, de érdemes megtenni, hogy megelőzzük a beázást. Gyakori hiba, hogy sokan lemosatják az autót, majd annak nincs ideje megszáradni, így este az ajtó hozzáfagy a tömítéshez. Ha ilyenkor, valahogy feltépik az ajtót, akkor a gumi is kiszakadhat, ami a megfelelően ápolt tömítéssel megelőzhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő