Még dízellel nyerő a furgon, de nem lesz sokáig így - Ford Transit Custom menetpróba

2017.12.04. 17:54

A lényeg nem változott

A frissített Transit Custom a már megszokott variációs lehetőségeket kínálja a flottások számára, akik kétféle tetőmagassággal és kétféle tengelytávolsággal,  2,6-tól 3,4 tonnáig terjedő össztömeggel, akár 1450 kilogrammos hasznos teherbírással is megrendelhetik, emellett pedig dobozos, kombi és duplakabinos karosszériaváltozatok közül választhatnak.

Közel másfél tonna is lehet a teherbírásaFotó: Origo

A kipróbált 105 lovas változat menetkész tömege 2035, legnagyobb megengedett össztömege 2800 kiló. A 170 lovas automata a sajtóautóban található prospektus tanúsága szerint 991 kilót cipelhet, megengedett legnagyobb össztömege 3,1 tonna.

Megakadályozza a gyorshajtást

Kényelmes üléseiben jó vezetni a Transitot, és jó utazni is benne, de hogy a munka ne legyen egyhangú, valamint hogy az ember és az áru is a legnagyobb biztonságban jusson célba, az extralistán temérdek vezetősegéd közül választhatunk. Ez az első haszongépjármű, amelyben intelligens sebességhatároló is működik, ami megakadályozhatja, hogy a vezető túllépje a sebességkorlátozásokat. A rendszer arra is képes, hogy a közlekedésitábla-felismerőrendszer segítségével azonosítsa a mindenkori sebességkorlátozásokat, és automatikusan ehhez igazítja az autó tempóját.

Már a Transitokban is megjelentek a modern vezetéstámogató rendszerekFotó: Origo

Tehát ha 120 kilométer/órára állítjuk a határolót, és közben egy 100-as korlátozásba futunk bele, hiába nyomjuk a gázt, 100-ra korlátozza a rendszer a sebességünket, amint ezt a korlátozást feloldják, automatikusan nő a sebességhatár. Padlógázzal felülbírálhatjuk a sebességhatárolót,  így nem vagyunk veszélyben, ha hirtelen kell kilőni vagy menekülni. A rendszer egy, a szélvédő mögött elhelyezett kamerával figyeli az autó előtt feltűnő jelzőtáblákat, és ha az azokon jelzett sebességkorlátozás alacsonyabb, mint a Transit Custom pillanatnyi sebessége, az előírt tempóra lassítja a furgont.

A műszerek közti kijelző könnyebben leolvasható, mint a központi érintőképernyőFotó: Origo

Az új modell az első Ford áruszállító az európai piacon, amelynek felszereltségében megtalálható a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszerrel kiegészített holttérfigyelő is. A keresztirányú forgalomfigyelő  hangjelzéssel, a műszeregységben felvillanó felirattal és a külső tükörben villogó jelzéssel figyelmeztet, ha oldalirányból egy kerékpár vagy motorkerékpár közelít, miközben az autó kitolat a parkolóhelyről. A hátrameneti fokozat kapcsolásával együtt aktiválódó rendszer hasznos segítséget jelent a zárt dobozos áruszállítókban, amelyekből a lemezelt ablakok miatt csak korlátozottan lehet oldalra és hátra kilátni.

Az ülések alá is lehet pakolniFotó: Origo

A Transit Customben megtalálható a gyalogosészlelővel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer továbbfejlesztett változata is. A Fiestában bemutatott, radar- és kameratechnológiákkal működő rendszer az éjszaka sötétjében is felfedezi a gyalogosokat, és megvilágítja őket a jármű fényszórójával. Nem lehet nem észrevenni az ütközésre figyelmeztetést, vörösben izzik a műszerfal, és villogó felirat jelzi, hogy nagy a baj. Akkor is, ha éppen semmi nem megy előttünk.

Hátul minimálisan változottFotó: Origo

A tesztelt járművek előszériásak voltak, így ilyen zavarok előfordultak a rövid ismerkedés során, a távtartós tempomatot egyszerűen kiiktatták a szervezők. A sávelhagyásra figyelmeztető elég durva zörgéssel jelez, az automatikus távfényt nem volt módunk tesztelni nappali körülmények között, viszont a tolatókamera képe kiváló, ahogy az oldalszél-stabilizáló is remek extra.

Jól áll neki a narancs, kár, hogy a legtöbb úgyis fehér színben talál majd gazdáraFotó: Origo

Hat köbméteres raktérrel, 600 kilós teherbírással nettó 5,975 millió forintért juthatunk legolcsóbban az új Transit Customhoz, az egytonnás változat nettó 6, 885 millió forinttól érhető el, a 170 lovas automatás változat 7,895 millió forinttól rendelhető, amihez még hozzájön az áfa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő