Nekiestek a magyar rendőröknek, direkt provokálhattak büntetéseket

2017.12.06. 13:18

Szabálytalanul előző kamionokat büntettek az M7-esen a rendőrök, az akció miatt sokan nekik estek.

Az autósok nagy örömére és a kamionosok nagy bánatára razziáztak a rendőrök az M7-esen.
A cél a szabálytalanul előző kamionok kiszűrése, illetve megbüntetése volt, az akció során nyolc magyar és két külföldi kamionost értek tetten - írta a Napi.hu.

A járműveket egy kamerás, de "rendőrségi jelleggel el nem látott" autóval fülelték le. A rendőrség azonban nemcsak olyan kamionokat vett fel, amelyek egy másik tehergépkocsit előznek, hanem több olyan esetet is rögzítettek, amelyen magát a felvételt készítő autót előzik.

Ezzel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a rendőrség esetleg kiprovokálta a szabálytalan előzéseket."A szolgálati autó a kamionok számára megengedett sebességet - ez 80 km/h - csekély mértékben meghaladva közlekedett, vagyis a teljesen szabályos járműveket nem tartották fel" - írta a rendőrség a Napinak.

Így az autót leelőző járművek még gyorsan is hajtottak, ezt azonban hitelesített sebességmérő hiányában nem lehetett bizonyítani, ezért nem kellett felelniük."

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a kamionok sebességtartó automatikája jellemzően 90 km/h-ra van kalibrálva, ez a sebességmérők hibahatárával kalkulálva 85-87 km/h-s valódi sebességet jelent.

Ha ezt a rendőrség is tudja, akkor az általuk említett "csekély mértékű" sebességtúllépés bőven elég lehetett arra, hogy a jellemzően időhiánnyal küszködő kamionosokat "rávegyék" az előzésre.
Ez persze csak spekuláció - áll a Napi.hu cikkében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK