Óriási változás jön az M3-as budapesti szakaszán

Vágólapra másolva!
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. december 7-én estétől átalakítja az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszának forgalmi rendjét.
Vágólapra másolva!

A beavatkozások részeként

a leállósávot az M0-s csomópontig átépítik haladósávvá,

hogy ezzel is növelni tudják az útszakasz áteresztő képességét. A munkálatok máris elkezdődtek.

A 3-as metró felújítási munkáihoz kapcsolódóan, a Váci úti forgalmi rend megváltoztatásával kieső közúti kapacitás részleges pótlása érdekében a Budapest Közút már november elején átprogramozta az M3-as autópálya bevezető szakaszán lévő Szerencs utcai lámpa beállításait, hogy több jármű tudjon egyszerre áthaladni, ezzel lecsökkentve a lámpa előtt várakozók sorát.

Az első hetek tapasztalata azt mutatta, hogy az M3-as autópálya kivezető szakaszán,

a Szentmihályi úti becsatlakozásnál a délutáni csúcsforgalomban torlódások alakultak ki az átprogramozás hatására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az M3-as autópálya kivezetőjének leállósávját forgalmi sávvá építi át a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A munkálatoknak köszönhetően három forgalmi sáv fog rendelkezésre állni a főpályán haladó járműforgalom részére,

ugyanis a Szentmihályi úti felhajtóág és az M0-s csomópont közötti szakaszán úgynevezett gyűjtő-elosztósávot alakítanak ki a szakemberek.

Az átalakítási munkálatok előtt megerősítik a leállósávot a Szentmihályi út gyorsítósávja és a Szilas pihenőhely között

és a Szilas pihenőhely melletti részt a 11-es és 12-es kilométerszelvényeknél. A jelenlegi burkolati jelek felmarásával módosulnak a sávszélességek előbbi szakaszon.

A munkálatokat, köztük az aszfaltozást csütörtökön elkezdték, a burkolati jelek marása és átfestése részben ezzel egy időben, részben közvetlenül az aszfaltozást követően készül, amennyiben azt az időjárás engedi. Így

várhatóan hétvégére már kialakulhat az új forgalmi rend.

Az átalakítással a Szilas pihenő lassítósávja megszűnik,

így a közlekedőknek a külső (gyűjtő-elosztó) sávból lesz lehetőségük kihajtani a pihenőbe. Ezen forgalmirend-változásra burkolati jelekkel és táblázással is felhívják majd a közlekedők figyelmét. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy

a szakaszon a 100 km/h-s sebességkorlátozás megmarad.

Az M3-as autópálya bevezető szakaszán (Budapest irányába) hasonló átalakításra sajnos nincs lehetőség,

ugyanis a pihenőből, valamint az M0-s autópályáról felhajtó járművek részére önálló gyorsítósávot szükséges biztosítani ahhoz, hogy dinamikusan, a forgalmat nem akadályozva csatlakozzanak be a főpályán haladó forgalomba.

A társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri az átépítési munkálatok miatti korlátozások idejére, illetve felhívja az autósok figyelmét arra, hogy

az átalakítást követően ne rutinból vezessenek az M3-as kivezető szakaszán,

és mindenképpen vegyék figyelembe az új forgalmi rendet.