Rettenetes közúti szörnyet épített a McLaren, a neve könnyfakasztó

2017.12.12. 10:00

Bemutatta új, 800 lóerős közúti szörnyetegét a McLaren. Ayrton Sennáról nevezték el.

A McLaren bemutatta régóta várt új hiperautóját, amelyet az elmúlt években P15 kódnéven emlegetett a sajtó. A végleges modell végül nem ezt a nevet kapta, hanem a valaha volt egyik legjobb Forma-1-es pilótáról, Ayrton Sennáról keresztelték el. A brazil versenyző mindhárom vb-címét a McLarennel nyerte 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben.

Forrás: McLaren

Noha a McLaren Sennát alapvetően pályaversenyzésre tervezték, közúton is használható - nem meglepő módon még soha nem volt ennyire brutális közúti sportkocsija a cégnek.

Forrás: McLaren

A padlólemez a 720S-é, de jelentősen továbbfejlesztették, ahogy a karbonszálas karosszériaelemek tömegét is addig csökkentették, ameddig csak lehetett. Lenyűgöző, 1198 kilós üres tömeget sikerült elérni, ennél könnyebb kocsija a McLaren F1 óta nem volt a gyártónak. Csak összehasonlításul: ez 220 kilós mínuszt jelent az önmagában is pehelysúlyú 720S-hez képest.

Forrás: McLaren

A Senna teljesen egyedi aerodinamikával készült, a McLaren szerint soha nem tapasztalt mértékű leszorítóerőt generál. A négyliteres, duplaturbós V8-as motorhoz hétfokozatú duplakuplungos váltót kapcsoltak, a teljesítménye 800 lóerő 800 Nm-es csúcsnyomaték mellett. Az autó egy tonnájára 668 lóerő jut.

Forrás: McLaren

Hivatalos menetteljesítmények nincsenek, de 60 mérföldes (96 km/h) tempóra 2,5 másodperc alatt gyorsulhat a Senna, a végsebessége 320 km/h fölötti. Új fejlesztésű versenyüzemmóddal is büszkélkedhet, amely nem csak a futóművet keményíti fel, de a hasmagasságot is csökkenti.

Forrás: McLaren

Az autóból ötszáz példány készül, de már mindre van vevő. Az ára 750 ezer font (267 millió forint) - volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK