Óriási botrány a magyar benzinkutakon, Ön is érintett lehet

2017.12.11. 09:42

A maximális 20 millió forinthoz közeli bírságot szabta ki az adatvédelmi hatóság az OMV-re az elektronikus megfigyelőrendszereivel kapcsolatos adatvédelmi jogszabálysértések miatt.

A Hvg.hu cikke szerint állampolgári panasz alapján indult az eljárás annak kapcsán, hogy az OMV a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása" érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság vizsgálata arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálatban ráadásul az is kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, ez alapján megbecsülhető, hogy akár több százezer ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért 18 millió forintra büntették az olajcéget.

Az elektronikus eszközökkel történő megfigyelés ügyében az Ormós Ügyvédi Iroda szerint egy fontos tanulság, hogy most „csak” 18 millió forint volt a bírság, a jövő májusban hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint – az egyenes arányosítás szabályát alkalmazva – ez az ügy akár ötmilliárd forintjába is kerülhet majd egy OMV kaliberű vállalatnak.

Ez pedig akkora összeg, amelyet még egy olajcég sem hagyhat figyelmen kívül a jogszabályi megfelelőség területén.