Izgulhatnak az autósok, új kamerás fegyvert vetnek be az utakon

2017.12.12. 11:13

Hamarosan a biztonsági övek használatát is kamerákkal ellenőrizhetik az utakon.

Spanyolországban a biztonsági öv használatának, illetve annak elmulasztásának rögzítésére alkalmas kamerahálózat kiépítését kezdték meg - írta az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja. A tervek szerint az ország 18 tartományában, összesen 227 helyszínen telepítenek ilyen berendezést, elsősorban a nagyforgalmú utak és balesetveszélyes helyek mentén.

Az első ilyen forgalomfelügyeleti eszközt a múlt hónapban adták át Málaga tartományban, ahol még további 17 hasonló berendezést telepítenek.

A kamerahálózat kiépítésének oka, hogy Spanyolországban a Közúti Főigazgatóság (DGT) adatai szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti a közúti halálozások második legfőbb okát

A közeljövőben biztonságiöv-kamerákkal lakott területen belüli és kívüli útszakaszokon egyaránt találkozhatnak mindazok, akik Spanyolország útjain közlekednek. Lakott területen belül az iskolák környezetében is elhelyeznek ilyen készülékeket, mert azokkal a gyermekek gépjárműben való elhelyezését, és védettségét figyelhetik meg.

A kamerák éles működésének megkezdését követően az első két hónapban az övhasználat szabályai ellen vétők mindössze írásos figyelmeztetést kapnak, majd a türelmi idő leteltét követően a spanyol hatóságok a hatályos szabályoknak megfelelő szankciót alkalmazzák.