Minden idők legrosszabb törésteszt-eredménye a Fiattól

2017.12.13. 12:34

A lehető legrosszabb eredménnyel zárt az Euro NCAP töréstesztjén a sok-sok éve változatlan műszaki tartalommal kínált Fiat Punto.

Noha már 12 éves konstrukció, a Fiat még mindig árulja új autóként a Puntót, az Euro NCAP legutóbbi tesztjén pedig a kisautót is összetörték.

Kiábrándító eredménnyel: az autó minden idők legrosszabb eredményével zárt, nulla csillagot kapott a szervezettől. Erre persze magyarázat, hogy amikor a Puntót kifejlesztették, még teljesen más előírások voltak érvényben, amelyeknek meg is felelt az autó (ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy akkor ötcsillagos volt), a jelenlegi követelményeknek azonban a közelébe sem tud kerülni.

Forrás: Euro NCAP

Az autó sorsát egyébként éppen a modern előírások, azaz a vezetéstámogató rendszerek hiánya pecsételte meg. Mivel ilyenek egyáltalán nem elérhetőek hozzá, nulla pontot kapott ebben az értékelésben, és ez nullázta le az egész eredményt. Ezt figyelmen kívül hagyva két csillagot azért így is kaphatott volna a Punto, ami a katasztrofális eredménytől azért messze van, de jól jelzi, hogy a Fiat részéről nagyon aktuális lenne már egy új kisautó piacra dobása.