Nagyon meglepő ítélet született belvárosi parkolási bírságok ügyében

2017.12.21. 12:23

Olyan indokkal nem lehet bírságolni, ahogy a Terézvárosban tették, sorra születnek a peren kívüli megegyezések.

A VI. kerületi önkormányzati rendészete a KRESZ jelzőtáblákat felsoroló pontja alapján törvénytelenül szabott ki helyszíni bírságokat a parkolási díjfizetés elmaradása miatt - írta a Hvg.hu a Magyar Nemzet cikke alapján.

Csak idén 14 esetben született peren kívüli végzés az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt bírságok hatályon kívül helyezéséről, amelyeket várakozási övezetben díjfizetés nélküli várakozásért" indokkal szabtak ki.

Egy konkrét ügyben a hivatkozott KRESZ-bekezdés konkrét pontja a parkolási táblákat mutatja be illusztrációkkal. Így azokat is, amelyek alapján a parkolás feltételekhez, például a nap egy adott időszakában díjfizetéshez kötött. Csakhogy a végzés indoklása alapján a szabálysértési törvény egyetlen törvényi tényállásban sem rendeli büntetni a díjfizetés nélküli várakozást, tehát az nem szabálysértés.

A kerületi polgármester szerint a fenti gyakorlat nem jogszabálysértő és az önkormányzatnak nem is keletkezett bevétele díjfizetés nélküli várakozás miatt. Ennek oka, hogy a KRESZ megsértéséből származó szabálysértési bírságok teljes mértékben a Magyar Államkincstárat gazdagítják az önkormányzatok helyett, holott például a VI. kerületben magát a bírságolást az önkormányzati rendészek végzik.