Bárki megveheti a Mercedest, amelyben Hitler ünnepeltette magát

2017.12.28. 12:19

Elárverezik azt a nagy teljesítményű és fényűző 770K Grossert, amelyben Adolf Hitler parádézott hadi sikerek ünneplésekor és magas rangú külföldi vendégek fogadásakor. 

Forrás: Worldwide Auctioneers

Az annak idején szuper Mercedesként emlegetett luxuslimuzint január 17-én bocsátják árverésre az amerikai Arizona államban, a bevétel 10 százalékából a nácizmussal kapcsolatos felvilágosító munkát támogatják.

Forrás: Worldwide Auctioneers

Az 1939-es évjáratú Mercedes-Benz 770K Grosser a propaganda fontos szimbóluma volt a Harmadik Birodalomban. Hitler a nyitható tetejű autóban állva ünnepeltette magát az ujjongó tömeggel a parádékon, így például a Franciaország 1940-es kapitulációja alkalmából rendezett berlini ünnepségen, vagy amikor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátort fogadta.

Forrás: Worldwide Auctioneers

A 160 kilométer per órás csúcssebességre képes, 7,7 literes limuzin a háború vége felé az előrenyomuló amerikai csapatok birtokába került Franciaország területén. Mivel nem ismerték a múltját, az autót a katonai rendőrség járműparkjához csatolták. A háború után rövid ideig egy belga férfi birtokolta, majd egy amerikai veteránegyesülethez került; az Egyesült Államokban többször gazdát cserélt. A kocsi 2002-ben került vissza Európába, 2009-ben egy orosz milliárdosnak adták el. A januári árverést lebonyolító Worldwide Auctioneers nem fedte fel az eladó kilétét, de szakértők abból indulnak ki, hogy 2009 óta a jármű nem váltott tulajdonost.

Forrás: Worldwide Auctioneers

Az aukciósház hangsúlyozza, hogy az árverés célja nem Hitler ünneplése, hanem „a 20. század egyik kiemelkedő járművének, a mérnöki és szakipari munka egyik csúcsteljesítményének bemutatása”. Az árverésre kerülő modellből mindössze négy darab készült 1939-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK