Fontos változások a lopós autókra vonatkozó szabályokban

2018.01.03. 13:11

Változtak az autóelszállításra vonatkozó szabályok, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell - egyebek mellett - az elszállítás okát és költségét, a jármű elszállítás előtti helyét, rendszámát, gyártmányát, típusát, színét, és külföldi rendszámú jármű esetén az államjelzését, a jármű látható sérüléseit és egyéb meghibásodását, különleges felszereléseit - írta a Napi.hu.

A jegyzőkönyv végül tartalmazza a tárolóhely címét és telefonszámát, ahol az elszállított jármű átvehető. Ha a jármű lezáratlan volt, akkor az abban lévő ingóságokat tételesen fel kell sorolni.

A jármű elszállításáról az ismert üzembentartót - a jegyzőkönyv egy példányának elküldésével - haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül értesíteni kell, és fel kell szólítani, hogy fizetési kötelezettségét teljesítse, valamint a járművet és a járműben található ingóságokat vegye át. Az értesítésben közölni kell azt is, hogy a közterület-felügyelet a járművet árverésen értékesítheti.

A külföldi forgalmi rendszámú jármű elszállítása esetén - az üzembentartó megállapítása céljából - a közterület-felügyelet megkeresi annak az államnak a hatóságát, ahol a járművet forgalomba helyezték.

A rendelet előírásait január elsejétől kell alkalmazni úgy, hogy a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is ezek az irányadók.