Nagy változás a használt autóknál, csendben írták át a szabályokat

2018.01.09. 13:13

Tavaly december 30. óta nemcsak a belföldön vásárolt, hanem a külföldről behozott használt autókra is kötelezővé vált az eredetiségvizsgálat.

A használt autók eredetiségvizsgálata minden belföldi vásárláskor kötelező, az autó motorméretétől függően 17-20 (teherautóknál 22) ezer forintba kerül.

Eddig kizárólag a hazai piacon megforduló, illetve az Európai Gazdasági Térségen kívülről származó járműveket kellett megvizsgáltatni az átíratás előtt.

December 30-án egy kormányrendelettel megváltoztatták a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló rendeletet, így azóta már a külföldről behozott használt autók is kivétel nélkül kizárólag a vizsgálat után kaphatnak magyar rendszámot - írta a Totalcar.

Mivel a vizsgálat az importált autók esetében sokáig nem volt kötelező, a kintről származó autók eddig úgy kaptak magyar rendszámot, hogy sehol, senki nem vizsgálta meg alaposan, eredeti-e a gyárilag beütött alváz- és motorszámuk, illetve az autókhoz tartozó dokumentumok. Vagyis most is rengeteg, még az első magyarországi tulajdonosánál lévő importautóról nem lehet tudni, korábban nem lopottként érkezett-e Magyarországra.

Személyautók esetében a külföldről behozott járművekre is 17-20 ezer forint lesz az eredetiségvizsgálat ára.