Váratlan dolog történt a dízelekkel, közel a totális megsemmisülés

Vágólapra másolva!
Tovább veszít jelentőségéből, és közel húsz évvel ezelőtti szintre csökken az idén a dízelek részaránya a német autópiacon az újonnan forgalomba helyezett járművek között a CAR autóipari kutatóintézet tanulmánya szerint.
Vágólapra másolva!

A Duisburg-Essen egyetem CAR autóipari kutatóintézetét vezető Ferdinand Dudenhöffer az AFP hírügynökséggel közölte:

a dízelek részaránya az idén 30 százalék alá csökken az újonnan forgalomba helyezett járművek között Németországban,

és az elkövetkező három-öt évben pedig tovább csökken, 30 és 20 százalék között alakul majd.

Tavaly decemberben 32,8 százalék volt a dízelek részaránya a német autópiacon, száz hónapja a legalacsonyabb, holott

2017 elején még 44,8 százalékon állt az arány.

A dízelek népszerűségének a csökkenése négy fő okra vezethető vissza

az autóipari szakember meglátása szerint. Az egyik ok annak a kockázata, hogy kitilthatják a dízeljárműveket a nagyvárosok belvárosi forgalmából. A másik, hogy a benzinmotorokra épülő hibrid hajtásláncok már a dízelekével vetekedő fogyasztási megtakarítást kínálnak.

Harmadik okként felmerült már a dízelüzemanyagra vonatkozó adókedvezmény megvonásának a lehetősége is. A dízel Németországban nagy adóelőnyt élvez a többi üzemanyaggal szemben: a benzin ára literenként 66 eurócent, a dízel 47 eurócent adót tartalmaz.

A dízel térvesztésének a legfőbb oka azonban az, hogy a jövőben már a céges üzemeltetők is elveszíthetik az érdeklődésüket iránta.

Miközben a lakossági tulajdonba kerülő autók körében már 20 százalékra csökkent a dízelek részaránya, a céges autók körében még nem nagyon mutatkozik meg a részarány csökkenése, mivel ezek a járművek főként lízingkonstrukcióban üzemelnek, ami mentesíti a felhasználót a tulajdoni kockázatoktól.

A lízingtársaságoknál azonban már növekedésnek indult a ki nem használt dízeljárművek aránya.

A társaságok ezért díjaik növelésére fognak kényszerülni, ami viszont a felhasználók számára teszi majd még kevésbé vonzóvá a dízelautókat.

- szögezte le Ferdinand Dudenhöffer.