Ismeri ezt a különleges KRESZ-táblát? Ha nem, nagyon ráfizethet

2018.01.23. 14:57

A gyorshajtás adott esetben a normálnál sokkal komolyabb büntetési tételeket vonhat maga után a szomszédos Ausztriában.

A síszezonban rengeteg magyar által használt osztrák autópályákon több helyen is látható olyan sebességkorlátozást jelző tábla, ami alatt egy kisebb kiegészítő tábla található, a következő felirattal: IG-L. Ez az Immissionsschutzgesetz-Luft szavak rövidítése, és ha nem figyelünk oda, akkor igen komoly büntetést vonhat maga után - írta a Hvg.hu.

Amennyiben egy IG-L-tábla mellett a megengedettnél nagyobb tempóval suhanunk el, akkor nem magáért a gyorshajtásért, hanem az általunk okozott környezetszennyezésért fizetünk.

Főleg magasabb rendű utakon, autópályákon és autóutakon helyezik ki a táblát

Ha a megengedettnél 10 km/h-val gyorsabban megyünk, akkor a normál 20 helyett 35 eurós bírságot kell fizetnünk. Amennyiben 20 km/h-val lépjük át a sebességhatárt, akkor 35 helyett 50 eurós büntetésre számíthatunk, 30 km/h-s sebességtúllépés esetén pedig 50 helyett 80 eurós pénzbírságra számíthatunk.

Míg Ausztriában egy úgymond normál gyorshajtás esetén legfeljebb 726 eurós (225 ezer forint) bírságot szabhatnak ki, IG-L-tábla esetén akár 2180 euróra (670 ezer forint) is rúghat a büntetés.