Megdöbbentő bírságok, szívatják a magyarokat az osztrák rendőrök

2018.01.30. 13:00

A legkisebb szabálytalanságért vagy műszaki problémáért is százezrekre büntetik a magyarokat az osztrák autópályákon.

Több olyan autóssal is találkozott a Heti Napló riportere, akiknek ugyanaz a problémájuk: elindultak Ausztriába a kocsijukkal, haza viszont már nem jutottak. Legalábbis a saját autójukkal nem. Merthogy megállították őket az osztrák autópályán, elkísérték őket egy úgynevezett rögtönzött ellenőrzőpontra, ahol spontán leműszakiztatták a kocsijaikat, majd mindenféle mondvacsinált hibát találtak azokon.

Attila egyik alkalmazottja például egy tréleren vitt három autót. Megállították, majd kézifékhibára hivatkozva levették a rendszámot, elvették a forgalmi engedélyt, és ezen felül 620 euróra, tehát majdnem 200 ezer forintra büntették a sofőrt. Ezt azonban hiába fizették ki ott helyben, nem kapták vissza se a forgalmit, se a rendszámot. Azt mondták a rendőrök, csak abban az esetben kaphatják ezeket vissza, ha ott, Ausztriában javíttatják meg a járművet.

"620 euró volt a büntetés, amit ott kellett helyben fizetni, mert addig nem kaptunk vissza semmi papírt. 1670 euróból megjavították az egy darab kéziféket" - mesélte a férfi. A forgalmit a mai napig sem kapta vissza az osztrákoktól.

Krasznai László Bécsből tartott hazafelé a frissen műszakizott autóján. "Odaadtam a papírjaimat, majd a rendőr mondta, hogy rendben van, ezt most nem adja vissza, hanem kövessem őt egy műszaki ellenőrzésre" - mesélte a Heti Naplónak. Követtem őket egy udvarba, ahol láttam nagyon sok magyar és román rendszámú teherautó, személyautó állt."

Az ellenőrzés tíz perc volt, a végén pedig elkezdték sorolni Lászlónak a hibákat, aztán a rendszám is lekerült az autójáról.

Van egy kőfelverődés, ami mondjuk a kisujjam körmének a negyede, erre azt írta, hogy tömítetlenség és beázás. És mozog a lámpa. Ilyeneket írt, illetve, hogy lámpahiba: a rendszámtábla-világítás volt, kettőből egy nem működött" - magyarázta. Neki szerencséje volt, mert a papírjait visszakapta, és megkapta az engedélyt arra, hogy hazavontathassa a kocsit. Ugyanakkor ez újabb költség: trélerrel hazahozni az autót további 110 ezer forint volt. Így László bécsi kiruccanása több mint 300 ezer forintba került.