Ennél modernebb autó még nem készült nálunk - Mercedes A-osztály bemutató

2018.02.05. 21:44

Megelőzi a bajt, ha nem adná meg a jobbkezet

További újdonság az aktív vészmegállás-asszisztens: ha a sofőr nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, az autó előbb lassít, kiteszi 60 kilométer/óránál a vészvillogót, majd biztonságosan megáll, aktiválja a rögzítőféket, vészjelzést ad le a hatóságoknak és oldja a zárat.) Még a bringásokra is figyel az intuitív aktív sávváltásasszisztens.

A belső hangulatfényeket 64 féleképp lehet állítani, az automataváltó továbbra is a jobb bajuszkapcsolóról vezérelhető. Középre az érintőpad kerül, van gesztusvezérlés isForrás: Origo

A szériafelszereltség része a kibővített aktív fékasszisztens, ez akkor szól közbe, ha egy ráfutásos baleset veszélyét észleli, és felismeri az autó útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is. Segít a fékezésben, de ha a különböző érzékelői és az aktív navigációs adatok (torlódás) alapján nincs esély a biztonságos megállásra (0-100 kilométer/óra sebességig képes elkerülni az ütközést), közreműködik egy esetleges sikeres kikerülési manőver lebonyolításában.

Keskenyebb C-oszlopokkal és megnövelt üvegfelülettel javítottak az elődnél sokat kritizált kilátáson. Hol van már a szendvicspadlóra épülő régi A-Mercik formavilága!Forrás: Daimler AG

Egy másik segéd a mögöttes forgalom ráfutásos ütközés veszélyét csökkenti: amennyiben a rendszer azt észleli, hogy hátulról belénk jönnek, a kocsit megfékezi a baleset mérséklése érdekében. A keresztirányú forgalomra is figyel, ha például valaki nem adja meg a jobbkezes elsőbbséget, fékezéssel és a kikerülés támogatásával segít elkerülni a csattanást. Az opcionálisan elérhető pre-safe rendszerrel kombinálva a vezető és az első utas oldalán reverzibilis övfeszítők találhatók.

Egynégyes motor, hengerlekapcsolással

A piaci induláskor az A-osztály háromféle hajtáslánccal lesz elérhető. Az M 282 kódjelű, 163 lóerős, 250 Nem nyomatékú, 1,4 literes turbómotor (A 200) innovációi közé tartozik többek között a hengerlekapcsolás (először csak a 7G-DCT dupla kuplungos automataváltóval kombinálva), valamint a delta-formájú hengerfej. Az M 260 kódjelű kétliteres egység (A 250) már 224 lóerős csúcsteljesítménnyel és 350 Nm-rel rendelkezik. Mindkét benzines erőforráshoz szériában jár a részecskeszűrő.

Állványon is meg lehetett csodálni a motorokat. A benzines érdekessége a hengerlekapcsolás, de az igazi újdonság a dízel, amely állítólag sokkal selymesebben jár, mint zajos elődjeForrás: Origo

A modell fontos újdonsága az OM 608 kódjelű 1,5 literes, négyhengeres dízelmotor (A 180 d) 115 lóerős teljesítménnyel és 260 Nm-rel. Fő ismertetőjegyei közé tartozik a motorhoz közeli kipufogógáz-tisztító berendezés AdBlue technológiával, valamint az optimalizált reakcióidejű, vízhűtéses turbófeltöltő. Rövidesen további új erőforrások is elérhetők lesznek, én nyilván egy megvadított AMG-változat is készül belőle. Szériában az A-osztály egy 43 literes üzemanyagtartályt kap, opcionálisan azonban pedig 51 literes tank is elérhető.

Derűre borul? Ez az A-Merci aligha

Összkerékhajtás természetesen rendelhető, újdonság a dupla kuplungos automatikus váltóba épített erőátvitel a hátsó tengely irányába, valamint az integrált többtárcsás tengelykapcsolóval ellátott hátsó differenciálmű, amelynek vezérlése nem elektrohidraulikus, hanem elektromechanikus.
Motorváltozat, illetve a konfiguráció függvényében az A-osztály különböző futóművekkel érhető el.

A nagy alumíniumtartalmú hátsó futómű különálló bölcsőhöz rögzül, a karosszéria és a segédkeret között pedig gumiágyat építettek be, csökkentve az utastérbe jutó vibrációkat, valamint a futóműzajokatForrás: Daimler AG

Szériában komforthangolással szerelik, amit Dynamic Select üzemmód-választóval egészítenek ki. Fejlettebb a 15 milliméterrel süllyesztett kivitel aktív felfüggesztéssel, mely egyedi hangolású rugóinak és lengéscsillapítóinak köszönhetően személyre szabható. Mindez izgalmas vezetési élményt ígér, amire amúgy már az előző generációnál sem lehetett panasz.

Az A-osztályhoz három különböző első fotel választható: az alapmodell szériakivitelei mellett komfortülés, valamint a felszereltségi kivitelekkel kombinálható sportos integrálülésForrás: Daimler AG

Az első futómű továbbra is McPherson kialakítású, hátul pedig az erősebb modellek, például az A 250, valamint az összes 4Matic változat független, négy lengőkaros rendszert kap, míg a belépő modellek  (A 200 és az A 180 d) beérik ez egyszerűbb csatolt lengőkarossal. A Mercedes nagyon biztos az új modell stabilitásában, máskülönben aligha viccelődtek volna a bemutatón jávorszarvasos típusfelirattal, utalva az első generáció híres fiaskójára, amikor tíz évvel ezelőtt bukfenccel végződött a kikerülési manőver.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő