Óriási fordulat, a rendőrség elismerte, hogy hibázott a traffipax

2018.02.05. 09:53

Két elutasító határozat után a rendőrség végül mégsem fizetteti meg a 300 ezer forintos bírságot azzal az autóssal, akit tavaly októberben fotózott le a balatonföldvári szupertraffipax.

A szóládi család ügyével az Origo is részletesen foglalkozott: a rendőrök szerint 167 km/h-s sebességgel hajtottak át egy ellenőrzési pont alatt Balatonföldváron, ezért 300 ezer forintos bírságot küldtek nekik.

Egy 75 lóerős, 12 éves Skoda Octaviában ültek, négy felnőtt és egy hároméves gyerek, a csomagtartó tele volt pakolva, így a család szerint fizikai lehetetlenség lett volna elérniük a rendőrségi határozatban szereplő sebességet.

A család ügyében mindössze három képet rögzített a rendszer, ez volt az egyik

A rendőrség januárban azt írta, hogy vizsgálják a csillagászati bírsággal kapcsolatos körülményeket, nemrég a döntés is megszületett: a családnak mégsem kell fizetnie, azaz a rendőrség elismerte, hogy a traffipax hibázott - írta a Totalcar.

Február 1-jén az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József ezredes, illetve ügyintéző munkatársa írt a családnak. A közlekedésrendészet megsemmisítette az első fokon eljáró Vas megyei, és a másodfokon eljáró Budapesti rendőr-főkapitányság döntését. Így a családnak nem kell fizetnie, ügyüket lezárták, a fellebbezés miatt befizetett illetéket is visszautalják nekik.

Óberling ezredes részben éppen azokkal az érvekkel támasztja alá a bírságot törlő döntést, melyekkel a család próbálta meggyőzni a rendőrséget, és amelyeket a korábbi vizsgálatok során nem vettek figyelembe. A közlekedésrendészet ezúttal már fontos körülményként sorolja fel, hogy a mérés helyszíne előtt 455 méterrel kanyarodik az út, hogy a Skoda csupán 75 lóerős, és több mint 15 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, illetve, hogy megengedett legnagyobb tömege 1750 kilogramm.

Mint a lezáró határozatban írják, ezek alapján erős kétség merül fel abban a tekintetben, hogy a kérdéses helyen és időben valóban ilyen gyorsan mentek ezzel az autóval. A közlekedésrendészet hozzáteszi, hogy sem az első- sem a másodfokon eljáró hatóság nem tett eleget teljes körűen a tényállástisztázási kötelezettségének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK