Változik a magyar jogosítvány megszerzésének menete

Vágólapra másolva!
A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányzati honlapon megjelent tervezet a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz.

A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság

ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak.

Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkennek a vizsgázók adminisztratív terhei.

A vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.