Ebben a legbénábbak a magyar autósok, árulkodó adatok a balesetekről

Teherautóval karambolozott egy autó Ercsiben február 5-én. Az autó két utasa meghalt a balesetben.
Vágólapra másolva!
Az autós káresetek negyedét a követési távolság be nem tartása okozza. A nők leggyakrabban parkolási, a férfiak az elsőbbségadás be nem tartásából fakadó károkat okoznak.
Vágólapra másolva!

A magánhasználatban lévő személyautók esetében

a leggyakoribb káreseteket jellemző módon a sofőrök figyelmetlensége okozza.

A CIG Pannónia 2017-es adataiból az derült ki, hogy a káreseteket

legtöbbször a követési távolság be nem tartása (24%),

a figyelmetlen parkolás és tolatás (21%), valamint az elsőbbségi szabályok – például jobbkézszabály, sávváltás, stoptábla - be nem tartása (15%) okozza.

Az előző eseteknél ritkábban fordul elő, de jellemző eset a vadállattal ütközés (8%) vagy a parkolóban hagyott gépjármű sérült állapotban találása (6%) is.

Utóbbi leginkább a céges autót használókra jellemző, akik sok esetben ezzel az indokkal próbálják elkerülni az anyagi vagy erkölcsi felelősségre vonást.

Forrás: CIG Pannónia

Előfordulnak nem vezetési hibából eredő, úgynevezett elemi károk is, amelyek egy-egy időszakban kiugró káresetszámot okozhatnak a biztosítóknál – ilyen például a nyári jégeső.

A balesetet okozó vezető nemét ugyan a biztosító nem rögzíti, de a CIG tapasztalatai azt mutatják, hogy

a nők esetében legtöbbször a kis sebességű, parkolási károk a jellemzőbbek. A férfiak az agresszívebb vezetéssel együtt járó, elsőbbség meg nem adásban és az utoléréses károkban járnak élen.

Valamennyi, a sofőr vezetéséből adódó káresetet előidézhetik vagy súlyosbíthatják bizonyos tényezők, például a relatív gyorshajtás.