Szorul a hurok, nyomozók lepték el a Porsche és az Audi irodáit

audi ingolstadt
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak szerdán a német Volkswagen csoporthoz tartozó Porsche és Audi több németországi telephelyén a dízelbotránnyal összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A stuttgarti ügyészség közleménye szerint

30 ügyész és 160 rendőr mozgósításával tíz helyszínen tartottak házkutatást.

Az eljárást dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklám gyanúja miatt indították a társaság igazgatóságának egy tagja, egy magas beosztású menedzsere és egy volt munkatársa ellen. A házkutatásokon a gyanú alátámasztásához kerestek bizonyítékokat.

Házkutatást tartottak az Audi ingolstadti központjában és egy telephelyén is.

A vállalat egy szóvivője közölte, hogy az eljárás nem a cég ellen irányul.

Csoportos per a VW ellen

Az osztrák népjóléti minisztérium és a bécsi munkavállalói kamara (Arbeiterkammer Wien) a Volkswagen elleni csoportos kereset összeállításával és benyújtásával bízta meg a VKI (Verein für Konsumenteninformation) fogyasztóvédelmi szervezetet a dízelbotrányban érintett mintegy 360 ezer osztrák autótulajdonos képviseletében.

A kereset állítása szerint a dízelbotrány miatt az érintett autók minimum 20 százalékos értékvesztést szenvedtek el, illetve az emissziós értékek beállítására végzett szoftverfrissítés következtében teljesítménycsökkenésnek és a kopásnak kitett alkatrészek fokozott elhasználódásának lettek kitéve.

Az osztrák károsultak május 20-ig csatlakozhatnak a keresethez, hogy részesedhessenek a kártérítésből, akkor is, ha időközben eladták a járművüket.

"Az nem fordulhat elő, hogy ekkora mértékben elkövetett tudatos manipuláció következmények nélkül maradjon és a jóhiszemű osztrák fogyasztóknak le kelljen nyelniük az őket ért kárt" - fogalmaz a VKI közleménye.

Az Audi dízelmotorokat szállít egyes Porsche típusokhoz. A luxus sportautókat és városi terepjárókat gyártó társasággal szemben már 2016-ban felmerült a károsanyag-kibocsátást szabályozó berendezés manipulációjának gyanúja, és azóta több tízezer gyártmányt hívtak vissza átalakításra.