Bajor autonómiatörekvések – BMW X3 videóteszt

2018.06.01. 06:01

Az önvezető autó megjelenése eldöntött tény, de addig még hosszú az út. Hogy mi vár ránk, abból kaptunk ízelítőt egy szériakivitelű BMW volánjánál, amely többek közt már önállóan vált sávot és parkol – ha a sofőr használja az indexet.

Sok autógyártó dolgozik azon, hogy teljesen önvezető kocsiba ültesse utasait, de ez nem megy azonnal. Ha viszont csak a laborban tesztelnének, akkor még tovább tartana a dolog, ezért a gyárak fokozatosan az útra szabadítják a már működőnek ítélt rendszereket, hogy a gyakorlatban vizsgázva derüljenek ki a gyenge pontok és a jó megoldások.

A BMW például 5 lépcsőben gondolkodik: az elsőben tisztán a sofőr vezet, míg az ötödiknél teljesen autonóm, kormány és pedálok nélkül is gyártható járművek viszik az utasokat. Ma már sok autó tart a kettes lépcsőfokon, távolságtartó tempomat, parkolóasszisztens stb. jellemzi ezeket. Sőt, a prémiummodellek között elkezdtek megjelenni a harmadik szint első fecskéi is. Egy jól felszerelt X3 segítségével próbáltuk ki, milyen – nézze meg fenti videónkat!

Vehemensen viszi az X3-at a 265 lóerős, 620 Nm nyomatékú csúcsdízel. Galériához kattintson a képre!Forrás: Bolla György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK