Kiderült, hogy ki és miért ellenőrzött kék lámpákkal az M7-esen

kamionos
Vágólapra másolva!
Néhány óra alatt kiderült, hogy kik ellenőriztek kék lámpás Opel Zafirával az M7-esen.
Vágólapra másolva!

Az esetről egy kamionos készített videót, aki azt gyanította, hogy a rendőrök provokálnak szándékosan szabálytalanságot. Erre a rendőrség kiadott egy közleményt, visszautasítva a feltételezést, egyúttal jelezte, hogy a videón látható autóval a rendőrség nem rendelkezik.

A Totalcar cikke szerint

a Zafira az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó közlekedési hatóságé, ők végeztek kitereléses ellenőrzést az autópályán.

A minisztérium közleményben erősítette meg az ellenőrzések tényét.

- írta a minisztérium.

"A kivezetéses ellenőrzések célja, hogy a hatóság a jellemzően szabálytalanság gyanúja miatt kiválasztott járműveket biztonságos körülmények között, a forgalom akadályozása, zavarása nélkül arra alkalmas helyszínen - gyorsforgalmi utak esetében lehetőleg parkolóban - ellenőrizhesse.

Ennek érdekében a hatóság munkatársai az autópályás kiterelések során követett gyakorlat szerint az ellenőrzés alá vonandó járművet az útszakaszra megengedett legnagyobb sebesség betartása mellett megközelítik, majd megelőzik. Ezután a kivezető jármű vagy a beleszerelt „közúti ellenőrzés" és „kövessen" szövegű fényjelző felirattal, vagy megkülönböztető jelzéssel, vagy ezek együttes használatával fokozatos sebességcsökkentés mellett az ellenőrzés helyére vezeti ki a kiválasztott járművet."

"A kivezető jármű a sebességet minden esetben csak a szükséges mértékben - a jelenlegi esetben is mindössze 10 km/h-val csökkenti úgy, hogy a kivezetés biztonságosan kivitelezhető legyen. E szempontok a nagy tömegű haszonjárművek, járműszerelvények kitereléssel történő ellenőrzése, alkalmas helyszínre való kivezetése során hangsúlyosabban érvényesülnek, megvalósításuk több feltétel egyidejű fennállását igényli, így az ilyen ellenőrzéseket a hatóság munkatársai a közlekedés biztonsága érdekében fokozott körültekintéssel végzik."

így a cikkben megfogalmazottakkal szemben egyértelműen nem történt provokatív előzésre kényszerítés.