Ez volt a magyarok első autója, sok régi ismerős a lista elején

2018.07.16. 10:15

A legtöbb internetezőnek Trabant volt az első autója, de meglepő módon van olyan is, aki Ferrarival kezdte autós pályafutását. És ön mivel kezdte a vezetést? Szavazzon!

Trabant-felvonulás az 56-osok terénFotó: Hajdú D. András - Origo

Vajon milyen márkájú volt a magyarok legelső autója? Inkább hűségesek vagyunk, vagy pár év után lecseréljük? Milyen autót használtunk a legkevesebb és legtöbb ideig? A Használtautó.hu több mint 10 ezer felhasználó bevonásával keresett választ ezekre a kérdésekre.

Trabi és a többiek

A válaszadók 13 százalékának Trabant volt az első autója, a második helyet a Lada szerezte meg 10 százalékkal, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Polski Fiat gurulhatott fel 9 százalékkal. Ez az eredmény nem meglepő, tekintve, hogy bár a Kádár-korszak alatt az autó tömegesen elterjedt ugyan, mégis mindvégig hiánycikk maradt, és a magyarok a KGST piacról voltak kénytelenek beszerezni a járműveket.

Egy Trabantra vagy Zsigulira több évet kellett várni, és a választék sem volt túl széles. Nyugati autót maximum az Autó-Motor magazinban látott a magyarok többsége. A Trabi-tulajdonosok legnagyobb része egyébként 3-6 évig használta a kis kétüteműt.

Legmenőbb elsők és legjobb cserék

Sejthetően a fiatalabb generáció tagjai közül kerültek ki azon szerencsések, akik nem a KGST piacról szerezték be első autójukat. Volt olyan, aki Ferrarival, Aston Martinnal, Lamborghinivel vagy Maseratival indította autós pályafutását. Olyan is akadt, aki az első Trabantját később Cadillacre cserélte, illetve a „luxus Moszkvics slusszkulcsot" Porschére váltotta.

Mit, mennyi ideig?

A válaszadók 30 százaléka átlagosan 3-6 évig használ egy autót, mielőtt lecseréli, míg 22 százalékuk 1-3 évig, 19 százalék 6-9 évig, 15 százalék 9-12 évig, illetve 3 százalék egy év után néz másik autó után. A kitöltők 11 százalékának volt olyan személygépjárműve, amit 12 évnél tovább használt.

A legtöbb ideig használt autók top 3-as márkalistája pedig az alábbiak szerint alakult: legtöbben (15%) Opelt használtak 12 évnél tovább. Második helyen a Suzuki végzett 10 százalékkal, a harmadik néhány szavazattal lemaradva pedig a Volkswagen lett. A kérdőívkitöltők 9 százalékának volt olyan autója, amit egy hónapnál kevesebb ideig használt.

A hazai gyártású Astra miatt is volt népszerű márka itthon az OpelForrás: Szabó Tamás Zsolt

Akadt egy olyan Lamborghini-tulajdonos, aki mindössze két hónapig élvezhette a sebesség mámorát. Végül lássuk az egyhuzamban levezetett kilométerek számát. A válaszok alapján az egyszerre megtett távolság átlagosan 965 kilométer lett, ami körülbelül egy Budapest-Frankfurt távolságnak felel meg.