Ez az áttörés elsöpörheti a benzint és a dízelt, itt az új üzemanyag

2018.08.08. 14:26

Nagy áttörést értek el az energiaforrásként szolgáló hidrogén szállításában az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói.

A szakemberek membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani, ami azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát, hidrogénhajtású gépkocsik üzemanyaga  - jelentette be szerdán az ügynökség.

A kulcs az, hogy képesek vagyunk egyik helyről, az előállítás helyéről elszállítani a megújuló energiából előállított üzemanyagot, például Nyugat-Ausztráliából a világ bármely pontjára" - mondta David Harris az ABC televíziós társaságnak. Eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt.

"Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk a nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. Ma a világon először történt meg, hogy hidrogénautókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel" - hangsúlyozta Michael Dolab, a CSIRO vezető kutatója.

Dolab szerint 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkeni fognak az üzemanyag előállítási költségei. A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek a megoldás iránt.