Nagy a baj, megbukott a világ leggyorsabb autója

Bloodhound ssc
The Bloodhound supersonic car, driven by Andy Green, Royal Air Force Wing Commander, makes a test run at the airport in Newquay on October 26, 2017. - The Bloodhound SSC will be conducting its first high-speed trials today with the aim of breaking the world land speed record in South Africa in 2019. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lefújták a Bloodhound projektet, 25 millió font, azaz kilencmilliárd forint hiányzott a költségvetésből.
Vágólapra másolva!
Az első teszt tavaly októberben Forrás: AFP/Ben Stansall

A 2007-ben bejelentett brit projekt célja az volt, hogy a sugár- és rakétahajtású Bloodhound SSC autóval elérjék az 1000 mérföld/órás, azaz az 1609 km/órás sebességet. Ez több mint 33 százalékkal lett volna nagyobb sebesség, mint amit a jelenlegi rekorder, a Thrust SSC elért 1997-ben (1227,986 km/óra), ami a szárazföldi sebességrekordok történetében a legnagyobb arányú javítás lett volna. Persze nyilván már azzal is elégedettek lettek volna, ha az 1228 km/órát eléri az elképesztő mérnöki tudást igénylő autó.

Andy Green, a Royal Air Force parancsnoka, vadászgép-pilóta pózol az SSC mellett. Ő lett volna a sofőr Forrás: AFP/Ben Stansall

A Bloodhound SSC-t egyébként ugyanaz a vadászpilóta, Andy Green vezette volna, aki a 21 éve fenn álló rekordot is elérte. A meghajtásáról 3 norvég gyártású Nucleus rakétahajtómű, és egy Rolls-Royce Eurofighter EJ200 sugárhajtómű gondoskodott volna.

Három rakéta-, és egy sugárhajómű dolgozik benne Forrás: AFP/Ben Stansall

Tavaly az Egyesült Királyságban, Newquay repülőterén az első nyilvános teszten a ceruza formájú SSC 320 km/órával száguldott. Az még csak egy rendszertesztelés volt, a rekorddöntést 2020-ban, Dél-Afrikában akarták véghezvinni, ahol egy 18 km hosszú, 1,5 km széles pályát néztek ki a feladatra. Egy köztes állomás lett volna a tervezett 2019-es teszt, amelyen az 500 mérföld/órás (804 km/órás) sebesség elérését tűzték ki célul.

2020-ra tervezték elérni az 1000 mérföld/órát, de ebből már nem lesz semmi Forrás: AFP/Ben Stansall

A részben adományokból, részben szponzori pénzekből, részben technikai együttműködésből működő privát szerveződésű Bloodhound projekt vezetői ma jelentették be, hogy lefújják a rekorddöntési tervet, mivel a költségvetésükből hiányzik 25 millió font, és a már nem látnak esélyt arra, hogy új befektetőket találjanak.