Indulás előtti motormelegítés: a szomszédban milliós bírságot is kaphat

Vágólapra másolva!
Hazánkban ugyan nem tiltják az álló helyzeti motormelegítést, de több országban igen. Hol kisebb, hol nagyobb büntetés jár érte.
Vágólapra másolva!

A mai modern személyautók – legyen szó benzines vagy éppen dízel típusokról –

nem igazán igénylik azt, hogy a téli zimankóban elindulás előtt bemelegítsük a motorjukat.

Egy rövid bemelegítésről persze szó lehet, de napjaink autóit

sokkal jobb úgy üzemi hőfokra hozni, hogy óvatos gázpedálkezeléssel mihamarabb elindulunk velük

– írta a Hvg.hu.

A téli hónapokban sokan mind a mai napig 5-10 percig álló helyzetben járatják a kocsijuk motorját, és csak ezt követően kelnek útra. Ez nem igazán jó ötlet, főleg akkor, ha külföldön járva olyan országokban teszik ezt, ahol büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért.

Ilyen ország például a szomszédos Ausztria, ahol a helyi autóklub arra figyelmeztet, hogy akár 5000 eurós (1,6 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósoknak.

Mégpedig azért, mert tettükkel egyrészt szennyezik a környezetet, másrészt feleslegesen keltenek zajt. Ilyen esetekben viszonylag ritkán szabják ki a maximális pénzbírságot, az autósoknak általában 75-150 euróval (24-48 ezer forint) lesz vékonyabb a pénztárcájuk.

Németországban 10 eurós (3200 forint) büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (17 000 forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben.

Magyarországon jelenleg nem büntetik az indulás előtti tartós motorjáratást.