Nagy razzia indul, ezekre a közlekedőkre száll most rá a magyar rendőrség

2019.02.12. 11:12

Kirándulóbuszokat ellenőriz február 18-tól a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága.

Pest megye kormánymegbízottja, Tarnai Richárd az InfoRádiónak elmondta, a buszok közlekedésbiztonsági megfelelőségét, valamint a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírások betartását vizsgálják.

A két évvel ezelőtti veronai buszos tragédia ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen autóbuszok, illetve milyen egészségi állapotban lévő sofőrök vannak az utakon. Ennek kapcsán történt szakértők bevonásával egy konzultáció, ami után szabálymódosítások születtek.

Ezek után szigorúbb szabályozás született, ennek része, hogy este 11 és reggel 4 óra között nem közlekedhetnek a buszok, csak egészen kivételes, vis maior helyzetekben. Külön szakorvosi igazolás kell minden egyes buszsofőrnek arról, hogy nem rendelkezik alvászavarral. Ezeken kívül a pihenőidőt biztosítani kell, ezt azonban nem lehet a buszon tölteni - 4 és fél óránként 15 percet.

13 évesnél nem lehet öregebb a busz, illetve a digitális menetíró berendezés is alapkövetelmény már a járműveken. Ha valamely feltételnek nem felel meg a busz, akár 600 ezer forint értékű bírságot szabnak ki; 2018-ban 287 közúti ellenőrzésen 53 esetben tártak fel szabálysértést.

Február 18-tól egy héten át nagy ellenőrzési hullám várható.