Bárhol rejtőzhet traffipax, még egy buszmegállóban is

Vágólapra másolva!
Már tavaly év végén látszott, nehéz 2019-es év vár a gyorshajtókra: a rendőrség többé nem jelenti be, hol méri mobil Véda kamerákkal a járművek sebességét. Arról viszont ellentétes hírek érkeztek, hogy rejtve vagy látható módon fényképeznek-e. Úgy tűnik, ez a kérdés is eldőlt.
Vágólapra másolva!

Már tavaly májusban megkezdődött a hatósági jelzések nélküli, civil kinézetű autók használata, melyből menet közben mérik a sebességet, mert a rendőrség szerint a fix Véda-kapuk és a kék villogós, felmatricázott autók nem érték el a kívánt célt, csak a közelükben lassítottak az autósok.

2015-ben szerezte be a rendőrség a mobil szupertraffipaxokat (KKEP) Forrás: ORFK

Decemberben pedig a rendőrfőkapitány módosított egy korábbi utasítást, és a Police.hu honlapon

nem teszik közzé, hol és mikor terveznek mobil traffipaxokat bevetni az ország területén.

Az előzetes bejelentés koncepciójának eltörlése szintén azért történt, hogy ne csak meghatározott helyeken, hanem – a szankcióktól tartva - mindenütt szabályosan hajtsanak a járművezetők.

Bár a civil kamerás autók alkalmazása is afelé mutat, hogy többé nem cél látható módon mérni, Óberling József rendőrezredes a Rádió1 műsorában úgy nyilatkozott, hogy nem mérnek lesből, pontosabban

Ezt sokféleképpen lehet értelmezni, komoly kérdéseket vet fel például a Hvg.hu cikkében megjelent olvasói fotó is. Zala megyében, Hagyárosbőrönd község közelében látható egy állványra szerelt, automatikus, mobil Véda kamera, amelyet egy buszmegállóban helyeztek el, és a közeli mellékúton álló civil rendőrautóval volt vezetéknélküli összeköttetésben.

Kétségtelen, hogy a civil rendőrautó nem állt tilosban. És a belőle vezérelt traffipax? Forrás: Hvg.hu olvasói fotó

Az olvasó szerint laikusként az autót és

a traffipaxot lehetetlen volt távolról felismerni.

Annyival azért érdemes kiegészíteni a történetet, hogy még aki időben meg is látja a 160 darab lézeres mobil szupertraffipax egyikét, hiába lassít – addigra ugyanis jó eséllyel bemérte, ha gyorshajtott. „Traffic control" táblával pedig nem szokták ezeket előre jelezni, csak a fix telepítésűeknél kell alkalmazni.