[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

vásárlás

Keresés

Képdepó


Az új Suzuki Swift

Gyorskereső


Autó > Az autóm és én


Új autókHasznált autókHírlevél

E-mail:


Az én autóm - Mercedes-Benz W123 300D
2005. január 28., péntek, 11:01
A cikk betűmérete: kisebb nagyobb

Azt hiszem, mindenki ismeri a klasszikus "taxismercit", így a részletes típustörténettől most eltekintenék, talán csak annyit említenék meg, hogy az autó sok szempontból még az autógyártás hőskorát idézi. Amikor még nem volt cél a "tervezett avultatás", illetve a presztizs és a beépített acél tömege között egyenes arányosság állt fenn.

Kezdetek 1/2 oldal >>

Forrás: [origo]
Nagyobb kép
Ajánlat
Róza - A csodaautó
Domináns szeptim
Idővel minden letisztul - Citroën Saxo
A szürke eminenciás

Személyes kapcsolatom az autóval úgy 20 éve kezdődött, amikor Balatonon nyaralva teljesen beleszerelmesedtem a szomszédunkban nyaraló német család 200D-jébe és sehogy sem értettem, szüleim miért találják valószínűtlennek, hogy a szimpatikus apuka esetleg elcseréli velünk az akkori autónkra, egy Skoda 120 L-re - holott én kb. hasonló értékűnek éreztem a két autót, mivel mindkettőnek 180-ig volt skálázva a kilométerórája...

Őfehérsége

Életem aránylag serdültebb szakaszában sem múlt a gyerekkorban érzett rajongás a típus iránt, így amikor anyagi helyzetem lehetővé tette - kis túlzással -, azonnal megvásároltam jelen cikk tárgyát.

Persze a jármű megvétele előtt hosszas keresgélést folytattam mind írott, mind on-line sajtótermékekben, elolvastam az idevágó irodalmat, hogy mire kell odafigyelni a vásárlásnál - mellesleg ez elég egysíkú volt: a rozsdás példányok kerülendők (az autó lemezei rettentően vastagok, ha elkezdtek komolyan rozsdásodni, akkor nagy baj van), illetve dízelt hidegben kell venni, mert ha -10 fokban indul, akkor a motor ok.

Forrás: [origo]Árban elég nagy a szórás, 150 ezer Ft-tól 1 millióig lehet találni példányokat, az évjárat, motor nem számít, csak az állapot, a coupék drágábbak, és jellemzően jobb állapotúak, a kombik is drágábbak valamivel, azonban többségében munkásautónak használták őket - és minősíthetetlen állapotúak. Én 3-400 ezret szántam a vásárlásra, egy olyan példányt akartam kifogni, ami elég jó állapotban van, és egy ideig nem kell rá költeni - ez végeredményben sikerült is.

A kivitel és a motor kapcsán sokat nem kellett gondolkoznom, 300D, limuzin. Az ennél kisebb dízelek dinamikájáról nagyon negatívan nyilatkoztak, benzinest viszont nem akartam venni, mert tartottam, hogy a magas fenntartási költségek mellett a benzinesek nem túl szolíd fogyasztása anyagilag végleg a padlóra küldene. Igaz ugyanakkor, hogy a benzinesek általában jobb állapotúak és sosem taxiztak velük.

Forrás: [origo]A konkrét jelöltek megtekintésének sajnálatos módon márciusban álltam neki, így a -10 fokban történő indulást nem tudtam tesztelni ezért (mint később kiderült, vesztemre). Kénytelen voltam az olajnyomásmérőt figyelni, illetve azt ellenőrizni a hűtő és a motor tapogatásával, hogy megérkezésem előtt járt-e a motor.

Sok elszomorító állapotú autó után találtam meg a végül megvásárolt példányt. Az extulajdonosa szimpatikus volt, így kicsit felbátorodva fogtunk - szerelő barátommal - az autó alaposabb megvizsgálásához. Indulni indult, a hűtője hideg volt, az olajnyomás nem ment 3 bar alá a rövid út alatt, rozsda - apró foltoktól eltekintve - nem volt látható, így 400 ezer jó magyar forintért megvásároltam életem második autóját - egy 1979-ben gyártott Mercedes-Benz 300D-t. Igaz, mire a nevemre került, újabb bő 100 ezer forinttal lettem könnyebb...


1/2 következő oldal >>

1. Kezdetek

2. A lényegKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

[origo] legfrissebb


Földrengés volt a szlovák határnál

Bankpapírok a középpontban

Áramot is árul az osztrák Aldi

Úgy éreztem magam, mint egy prostituált

Megugrottak a piacok a remek makroadatokra

Használt autókFórum


Vezetünk - de hogyan is?

Benzin vagy Dízel?

OLDTIMEREK

Milyen autó a Suzuki Swift?

Kinek milyen gepkocsi tipus tetszik a legjobban ?


TIPP


autóriasztók


Forma-1


autók


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!