Az import élénkíti a használtautó-piacot

Vágólapra másolva!
Az idei év első kilenc hónapjában 84 százalékkal több autót hoztak be az országba, mint egy évvel korábban, a három legnépszerűbb márka a Volkswagen, a BMW és az Opel volt.
Vágólapra másolva!

A lassan növekvő újautó-eladások miatt lecserélt autók mellett egyre érezhetőbben élénkíti a piacot a behozott használt járművek számának folyamatos növekedése is. Az import növekedése több okra vezethető vissza. Egyrészt az újautó-eladások továbbra is igen alacsony szinten, évi 50 ezer körül mozognak, így továbbra is nagyon alacsony a néhány éves belföldi autók kínálata. Másrészt az év eleji, a regisztrációs adót érintő kedvező változások az év során erősödő forintárfolyammal párosultak, ami előnyösebb áron tette elérhetővé a külföldi használt autókat.

Az import további előnye, hogy rugalmasan képes igazodni a valós vásárlói igényekhez. A behozott autók között a három legnépszerűbb márka a Volkswagen, a BMW és az Opel volt az első kilenc hónapban. A behozatali lista következő három helyét a Ford, a Mercedes és az Audi foglalja el. A kereséseket tekintve a nyolcadik leggyakoribb márka a Suzuki, de ezen igények legnagyobb részét a hazai piac elégíti ki, így ez a márka nem került fel az import használtautók márkáinak tízes listájára.

"Miközben úgy tűnik, a használt személyautók átlagára a másfél millió forintos szint körül stabilizálódik, a harmadik negyedévben ismét valamivel több használt jármű cserélt gazdát, mint az előző időszakokban" - értékelte az adatokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. "A piacot egyre nagyobb mértékben befolyásolja a használt autók importja: miközben 2010-ben az eladások teljes mennyiségének alig négy százalékát tették ki a behozott személygépkocsik, az idei év első kilenc hónapjában ez az arány már 11,6 százalék volt."

A harmadik negyedévben ismét élénkült a használtautó-piac: az időszak során elkelt használt autók összértékének változását mutató Használtautó-index 2,8 százalékponttal áll magasabban, mint a második negyedév végén.

Forrás: Hasznaltauto.hu

Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék körüli állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.