Évi 400 ezer forintból autóznak a magyarok

Szerelők dolgoznak a szombathelyi Magyar Gumiszerviz műhelyben
Vágólapra másolva!
Átlagosan havi 33 ezer forintba kerül ma Magyarországon egy személygépjármű fenntartása - derült ki a Generali-Providencia nemrég elkészült kutatásából. Alig van olyan autós, akinek még soha, semmilyen kár nem érte autóját, ennek ellenére alacsony a casco biztosítással rendelkezők száma.
Vágólapra másolva!

Az október végén elkészült, 1200 fős reprezentatív kutatásból kiderült, hogy átlagosan havi 32 921 forintba kerül egy gépjármű fenntartása Magyarországon. Minden felmerülő kiadás, a benzinköltségtől kezdve a biztosításokon át az esetleges javításokig szerepel ebben az összegben, a fővárosi és vidéki autósok kiadásai között azonban jelentős különbségek vannak. A budapesti lakosoknál és a felsőfokú végzettségűeknél havi 40 ezer forint feletti kiadás jellemző.

A kutatás során arra is keresték a választ, hogy milyen típusú sérülések érik leggyakrabban a gépjárműveket, akár parkolás, akár a közlekedés során. Minden második válaszadónak már megkarcolták az autóját, négyből egy autós ütközött másik járművel, de tíz százalék felett volt azoknak az aránya is, akiknek már feltörték a gépkocsiját. A megkérdezettek 6,4 százaléka mondta azt, hogy okoztak már sérülést gépjárművében az extrém időjárási jelenségek.

Forrás: Generali
Forrás: Generali

A budapesti adatok ezen a téren is kiugróak voltak: a fővárosi autósok húsz százalékának törték már fel az autóját, ráadásul tízből négyen már ütköztek másik járművel. A Generali szerint a kutatás egyik legmeglepőbb adata az volt, hogy országosan csupán a megkérdezettek húsz százaléka mondta azt, hogy soha, semmilyen sérülés nem érte még a járművét, ez az adat pedig mindössze tíz százalék volt a budapesti autósok esetében. A gyakori sérülések ellenére mindössze a megkérdezett autósok 26,4 százaléka rendelkezik casco biztosítással.