Nincs pénz Európában új autókra

Suzuki Swift a gyártósoron Eszergomban
Vágólapra másolva!
A legrosszabbra készülhetnek az autógyárak: az idei évük állítólag olyan gyenge lesz, amelyre harminc éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutató intézete, a Center Automotive Research (CAR) által készített tanulmány szerint az Európai Unióban és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) tartozó országokban együttesen 11,89 millió autó eladása várható, ami 5 százalékkal kevesebb a már egyébként is vérszegény tavalyi forgalomnál. "Munkanélküliek nem számítanak jó autóvásárlóknak" - mondta az intézet igazgatója a tanulmány ismertetésekor.

A kereslet visszaesése különösen Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban lesz érezhető, ezekben az országokban a tavalyi 17 százalékos csökkenést követően az idén további 9,6 százalékkal fognak mérséklődni az eladások.

Ahogy az alábbi grafikonból is látszik, nem alakultak jól az eddigi eladások, átlagosan 7,1 százalékos volt az EU-ban a visszaesés április végéig. A legnagyobb csökkenést Cipruson tapasztalták, ahol közel fele annyi új autót vettek, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ám ennél sokkal aggasztóbb, hogy jelentős visszaesést volt olyan nagy piacokon is, mint Németország, Franciaország és Olaszország. Az amúgy se túl jó állapotban lévő magyar újautó-piac közel 6 százalékot csökkent az első négy hónapban.

Forrás: MTI