Nemsokára villanyautóval érkezik önhöz a postás

Magyar Posta villanyautók
Budaörs, 2015. szeptember 25. Különböző típusú elektromos autók és motorkerékpárok a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának udvarán, Budaörsön 2015. szeptember 25-én. Elektromos autókat és motorokat tesztel a Magyar Posta 2015. augusztus és 2016. január vége között, hogy a gyakorlatban szerzett konkrét tapasztalatok, adatok alapján dönthessenek a későbbi beszerzésről. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha valahol, hát a rövidtávú, sok megállással tarkított városi forgalomban nyerők az elektromos autók. Ezt több taxitársaság után a Magyar Posta is felismerte, és egy teljes flottát szerzett be tesztelésre. Öt márka közül kerülnek ki az igazán zöld kézbesítőkocsik.
Vágólapra másolva!

Elektromos autókat és motorokat tesztel a Magyar Posta 2015. augusztus és 2016. január vége között, hogy a gyakorlatban szerzett tapasztalatok, adatok alapján dönthessenek a későbbi beszerzésről - jelentette be Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Logisztikai munka elvégzéséhez és a csomagkézbesítéshez keresnek költséghatékony és környezetbarát megoldásokat.

A tesztelés végén összesítik a tapasztalatokat,

és kiderül, hogyan lehet az elektromos járműveket a posta munkájában használni.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Citroen Berlingo, a Nissan ENV 200, a Volkswagen Golf, a Kia Soul, és Renault Kangoo elektromos változatait a márkák importőrei bocsátották a posta rendelkezésére, a motorkerékpárokat pedig a Govecs ajánlotta fel. Kezdetben Budapesten, később pedig vidéken használják őket csomagkézbesítési feladatokra, a motorokat futárpostai szolgáltatásban tesztelik.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Míg a belső égésű motoros járműveknél 100 kilométerre vetítve az üzemanyagköltség 3500 forint, az elektromos autóba ugyanakkora távra 1000 forint értékben kell áramot tölteni.

Főleg a sűrűbben lakott településeken ideálisak, ahol kicsik a távolságok,

sok a megállás. Hosszú távon Szarka Zsolt szerint több száz elektromos jármű kerülhet a posta flottájába. A tesztautókkal a postások az eddigi tapasztalatok szerint - feladattól függően - átlagosan 60-100 kilométert tesznek meg naponta.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A cég az elmúlt két évben elkezdte autóflottája korszerűsítését: 2013 óta 500 autót cserélt le, a közeljövőben pedig további több száz új kocsi helyezését tervezi. A korszerűsítésnek köszönhetően a posta 12 000 járműből álló flottájának átlagéletkora 10 évről 8 évre csökkent - mondta a vezérigazgató.