Fontos adatokat titkolnak a használt autókról

használtautó kerekedés
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Magyar Gépjármű-kereskedők Egyesülete azt javasolja, hogy kerüljenek bele a műszaki vizsga, illetve eredetvizsga adatai is az online gépjárműadat-lekérdező rendszerbe.
Vágólapra másolva!

Nemrég beszámoltunk róla, hogy ügyfélkapu-regisztrációval és a rendszám ismeretével már online lekérdezhetők a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján egy jármű adatai, például a kilométeróra állása is. A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármű gyártmányáról, típusáról, színéről, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e az adott jármű, vagy körözik-e. Emellett az összes, az adott gépjárműnél rögzített kilométeróra-állásról és a rögzítés időpontjáról is információt ad a rendszer.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Gépjármű-kereskedők Egyesülete azt javasolja, hogy kerüljenek bele a műszaki vizsga, illetve eredetvizsga adatai is az online gépjárműadat-lekérdező rendszerbe, mivel így rögzíteni lehetne egy 8-10 éves, többszöri tulajdonosváltáson átesett autó részletesebb történetét is.

Egyelőre csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókat lehet lekérdezni,

a külföldről behozott autók adatait nem. Továbbá a vásárló csak a 2012-től regisztrált kilométeróra-állást tudja ellenőrizni, ugyanis ekkortól kötelező tartalma az adásvételi szerződésnek ennek rögzítése.

Gulyás József, az MGE alelnöke szerint idén várhatóan 120-130 ezer használt autó kerül az országba külföldről, valamint 70-80 ezer új autó érkezik. A teljes használtautó-piac évi 500 ezerre tehető, ebben a magánszemélyek egymás közötti adásvétele is benne van.