Ha a Mercedesen múlik, nyugodtan késhetnek a hókotrók

Mercedes Star Experience
Daimler Presse press photo Mercedes-Benz GLC 350e 4MATIC, EDITION 1, SELENITGRAU, AMG Line Exterieur
Mercedes-Benz GLC 350e 4MATIC EDITION 1, Selenite Grey, AMG Line, Exterior
Mercedes Star Experience Mercedes-Benz GLC 350e 4MATIC, EDITION 1, SELENITGRAU, AMG Line Exterieur Mercedes-Benz GLC 350e 4MATIC EDITION 1, Selenite Grey, AMG Line, Exterior
Vágólapra másolva!
Lassan minden méretben árul a Mercedes összkerékhajtású autót. Zsámbéki bemutatóján a gyári utazó élménycirkusz erre koncentrált a lóerők helyett, pedig abból is akad bőven. Persze most van itt a 4x4-szezon, és hiába enyhék mostanában a telek, egyre több vevő ragaszkodik a 4Matic-hoz. Ezzel párhuzamosan a márka terepjárókínálata akkorára nőtt, hogy át kellett keresztelni mindet. 
Vágólapra másolva!

Aki tegnap kezdett érdeklődni az autók iránt, annak talán újdonság lesz, de nem volt mindig egyértelmű, hogy egy sima utcai autóban (nem terepjáróban!) kettőnél több kerék legyen meghajtva.

Amikor azonban az Audi 1980-ban bemutatta a Quattro kupét,

majd a rali gyorsaságikra szánt sportkocsi után sima, polgári szedánokban is bevezette a rendszert, precedenst teremtett, úgyhogy néhány év késéssel a BMW, majd a Mercedes is követte példáját.

Ne csak hátul hajtson az E-osztály!

Az 1987-ben az W124-esben porondra lépő 4Matic hajtás igen bonyolult volt, és csak automata váltóval lehetett rendelni (4WD automatic), de az 1998-as második generáció már nagyjából azon az elven alapult, mint a mai utódok. Az automataváltó után osztómű következik, elől-hátul nyitott a diffi, és ha féloldalasan vész el a tapadás, az ESP együttműködik a rendszerrel, így gyakorlatilag elektromos differenciálzárként funkcionál (Electronic Traction System, ETS) – az alapok ma is ezek.

Behemót rokonok, az egykori ML-osztály generációk utódjaként, érdekes nevekkel : Mercedes GLE 450 AMG és Mercedes-AMG GLE 63. Teljesítménytől függ, hová kerül a tuningcég három kezdőbetűje a típusnévben Forrás: press photo, do not use for advertising purposes/Daimler Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars

Újdonság azonban, hogy egyes modelleknél már a váltóba integrálják az osztóművet, helyet, súlyt és súrlódást spórolva - ez a fogyasztásra van jótékony hatással, még ha csak alig is, különösen, ha mondjuk egy GLE (született ML, leánykori nevén M-osztály) bő két tonnás menetkész tömegére gondolunk.

A közelmúlt fejlesztése, hogy már nem csak a hosszmotoros szedánokban és SUV-okban van 4Matic, de az A45 AMG-vel bemutatkozott a keresztmotoros modellcsaládban is. Ezeknél a váltóból állandó kihajtással megy a kardán hátra, és a hátsó diffivel került közös házba az osztómű – tehát alapesetben csak az első kerék hajtott.

Felfújt A-osztály a kőkemény G-modell ellen

Ahhoz, hogy kiderüljön, mit tud a rendszer, a Driving Camp terep akadálypályáját, és az ős Merci G-osztályt hívták ezúttal segítségül. Nyilván nem újdonság, hogy a nagy öreg terepképességét legfeljebb a tempós utcai haladásra tervezett gumi korlátozhatja, meglepő volt azonban, hogy amilyen meredélyt ezzel a gumival a G elbírt, azt megmászta a legkisebb csillagos SUV, a keresztmotoros GLA is (a név utolsó betűjele arra utal, melyik modellel áll rokonságban a márka limuzinkínálatából).

Prémium, kompakt, nőknek is szól: GLA Forrás: Mercedes-Benz

Csupán arra kellett figyelni, hogy a csinos köténye miatt sokkal rosszabb a belépő terepszöge, így instruktoraink nagyon óvatosan tették le a rámpa alján. Persze a hasa sem olyan magas, így akadt olyan bakhát a Zsámbék melletti műterepen, amelyre ezzel már nem lehet felmenni, sőt arra az egyel nagyobb, hosszmotoros GLC sem merészkedhetett.

Kigömbölyödve, új néven tért vissza a GLC

Ez utóbbi a legújabb modell a most már igen bő 4Matic családban: az idén nyáron bemutatkozott kocsi a GLK utódja, tehát a most már öttagú Merci SUV-sorban alulról a második. Új nevével arra utal, hogy a C-osztályos szedánok rokona, de nem csak ez változott. A korábbi sarkos formák alaposan kigömbölyödtek, felvéve az aktuális csillagos egyenarculatot, és a változás nem csupán kozmetikai.

Az Audi Q5 és a BMW X3 eladásait hivatott megkeseríteni az új GLC Forrás: Mercedes-Benz

Jelentősen javult a légellenállási együttható (0,34-ről 0,31-re), és az utastér is centikkel tágasabb lett, minden irányban, a csomagoknak pedig derák 580 liter jut. Háromféle négyhengeres turbómotort találhatunk az orrában: a 170 lóerős 220d és a 204 lóerős 250d egységesen 2143 köbcentis, míg a benzines frontot pedig a kétliteres, 211 lóerős GLC 250 tartja. Mindegyikhez széria a 9 sebességes automata váltóval egybeépített 4Matic hajtás, melyhez üzemmódválasztó kapcsoló is jár.

Főleg a női vásárlók találták túl szögletesnek az elődöt, úgyhogy radikálisan megújult a forma Forrás: Mercedes-Benz

Ez olyan programokat is tud, ha a légrugózást is megrendeljük, melyekkel meglepően kemény terepen is boldogul a kis Benz – bár ezt ezúttal a nagyobb testvér GLE segítségével mutatták be nekünk.

A GLC-ből is lesz konnektorba dugható hibrid,

az S-osztályban megismert rendszerrel, 350 e 4Matic néven, ebben a 250-es benzinmotorját egy 116 lóerős villanymotor egészíti ki, viszont itt csak 7 fokozatú az automata – mondjuk az elektromotor miatt nem is kell annyira vigyázni a benzinmotor nyomatékának elosztására.

Összkerékhajtás és AMG-csomag kombináció

Persze terepen nem újdonság, hogy kell a 4x4, ezért számos személyautót is megkergethettünk a Driving Camp pályáin. Igaz, ebből csak azt a nem túl meglepő következtetést lehetett levonni, hogy ha jó a gumi, aktív minden rendszer, van 4WD és épeszű a sebesség, akkor igen nehéz bajba kerülni egy ilyen modern személy- és vagyonőr képesítésű kocsival. Még az is majdnem mindegy volt, milyen gyors a sofőr ellenkormányzása.

A plázaparkolók királya az óriási GLE Coupé, és persze az eladások nagy részét az AMG-modellek teszik majd ki Forrás: Mercedes-Benz

Hogy a dinamikus haladás érzése mégse csak a legdrágább sportmodellekben maradjon meg, ezért vezették be számos Merci modellnél a 450 AMG Sport verziót. Például a C-osztályból, sőt a GLE bumfordi kupéjából is van ilyen, ez utóbbit nemrég teszteltük is. A lényeg, hogy a legtöbb motorhoz rendelhető AMG csomag elemei mellé itt háromliteres biturbó V6 is társul, melyet kissé feljebb piszkáltak a sima változathoz (C400 és GLE400) képest, így 367 lovas.

Nem sportmodell, hanem alacsony városi emissziója miatt mérföldkő: a GLE-ből már készül konnektorról tölthető hibrid kivitel is Forrás: Mercedes-Benz

Egy C-osztályban ez már bőven jó, szép a hangja, nagyon megy, és az is kiderült, hogy a 4Matic tényleg a hátsó hajtást részesíti előnyben itt, szóval benne van a bugi.

Persze magyar földi halandóknak ezek ugyanúgy szinte elérhetetlenek,

mint a rendes AMG modellek (C450 AMG Sport listaára: 17.251.630), de talán a GLC 220d, a maga 12.737.600 forintos induló árával még be tud kerülni néhány cég vezetői flottájába - végül is most már közel ugyanazt nyújtja kényelemben és tudásban, mint az M-osztály utód GLE, csak egy kompaktabb, barátságosabb formában.