A nagydíjas melák – Nissan NP300 Navara – teszt

Nissan NP300 Navara teszt
Vágólapra másolva!
Zenészként az „Év pickupja” szóösszetételt hallva elsőre nem egyértelmű, hogy miről van szó, hiszen az elektromos gitárok hangszedőire is gondolhatnánk, bár ilyen ostoba díjazgatás azért a hangszerek világában nem létezik. Akkor viszont a kitüntetett csakis egy platós terepjáró lehet – és bingó, a Nissan Navara harmadik generációja az. Kipróbáltuk az NP300 fedőnevű behemótot, hogy megtudjuk, jobb-e a Volkswagen Amaroknál, Mitsubishi L200-nál és más laprugós társaiknál. 
Vágólapra másolva!

Vannak emberek, akik különös módon vonzódnak az ilyen nagyvasakhoz, még akkor is, ha valójában nincs szükségük rá. Majd amikor elpusztul a bolygó, egy kicsit rájuk is lehet haragudni. A pickup elsősorban munkaeszköz. A válasz arra a kérdésre, hogy a gyártók kezdték-e el hétköznapi használatra átalakítani őket, és rátukmálni a vásárlókra, vagy pedig a védősisakos építőmunkások és gazdálkodók, mezőgazdasági melósok lázadtak-e a mostoha utazási körülmények miatt, valójában lényegtelen is (bár az előbbire tippelénk). A pickupok kezdtek elkorcsosulni, és bevették a várost.

Harminc éve gyárt különböző pickupokat a Nissan (a házon belüli Datsun még régebb óta), van tehát teherautós tapasztalat Forrás: Kátai Artúr

Béláim, spóroljunk az adókon!

Általában jó dolog az, amikor fejlődik az autóipar, jönnek az új ötletek, de az utóbbi évtizedek egyik nagy baklövésének tartom a pickupok gyári pimpelését. (Ha már itt tartunk, akkor elmondom másik nagy fájdalmamat is: ez a szívómotorokat kiölő downsizing, aminek tarthatatlanságára pont nemrég hívta fel a figyelmet Alain Raposo, a Renault–Nissan hajtásláncokért felelős technológiai igazgatója.) A luxuspickup olyan, mintha gyémántokkal kirakott gumicsizmát gyártana az Armani. Abszurd ugye?

Érdemes zárható felelet vagy felépítményt tenni a jókora platóra. A teljes hossz 5,3 méter, ez kemény pillanatokat tud okozni parkolásnál Forrás: Kátai Artúr

Béla, az egyéni vállalkozó (ha ön Béla, és egyéni vállalkozó, akkor nem önre gondolok, a másik Bélára) krómtól csillogó, bőrkápitos terepjárót akar, de nincs 20-30 milliója, hogy vegyen egy G-Mercit vagy Land Cruisert. 8-10 millából viszont megvan neki a pickup, aminek még az áfáját is visszaigényli, és a regadót is megússza. Ugye, hogy milyen jó buli ez? Bőrös terepjáró, de közben haszonjármű. Igaz, ennyiből simán lehetne venni egy kompakt SUV-t.

Egy luxusterepjáróban sem hatna idegenül ez a műszerfal, legfeljebb az automata váltó hiánya. Felárért persze rendelhető Forrás: Nissan

Másrészt a pickupokra vonatkozó teherautós – 50/70/80 – sebességhatárokat is eltörölték pár éve, így csak a menetlevelet kell vezetni – ennyit pedig igazán be lehet vállalni több millió forintos spórolásért egy igazi terepjáróhoz képest. Nem sajnálom tőlük, nem ez a bajom, hanem az, hogy Béla így egy méterrel nagyobb helyet foglal a városban, egy tonnával nagyobb súllyal teszi tönkre az aszfaltot, és sok tonnával több káros anyagot bocsát ki, mint ha kisautóval járna – de még egy SUV is jobb lenne.

Itt nem parasztvakítás a kamera

Szokásos pickupos dühöngésem levezetése után lássuk magát az autót: bármennyire meglepő lesz a a folytatás, az NP300 Navara egy jó pickup. Rögtön a típusjelzés is magyarázattal indul, a Nissan ugyanis összevonta a melósoknak szánt NP300 és a vagány srácoknak készülő Navara modelleket egy név alá. Ami persze továbbra is kettős egyéniség, de ezen már nem akadunk fel. Miként a Navara sem akad fel nagyon sehol, hiszen terepszögei és 223 milliméteres hasmagassága elég sok dologra alkalmassá teszik.

Felező és diffizár is van Forrás: Kátai Artúr

Van persze hátránya is, ez pedig a meglehetősen nagy – 3150 mm-es – tengelytáv, így egy bakháton könnyen elfogyhat a hasmagasság, de aki ilyen terepre megy, az szerintem általában tisztában van ezzel, és tud rá vigyázni. Én Budaörs környékén vittem terepre a jószágot, és nagyon jól teljesített.

A körkörös kamerarendszer az előző Qashqaiban jelent meg, de mára szinte minden Nissanhoz elérhető Forrás: Kátai Artúr

Sokat röhögtem a körbekamerázott kocsikon, soha nem értettem, hogy miért van szükség arra, hogy gyakorlatilag felülnézetből lássam, mi van körülöttem. Ez viszont egy sziklás, nagyon keskeny úton, aminek az egyik széle fal, a másik árok vagy szakadék, kifejezetten hasznos. Off-road navigációnál tényleg segít a 360 fokos kép, de a városban bőven elég a tolatókamera. Sőt, egy radar is megfelelne.

Üresen sem dobál, mint a többi pickup

A Navara dupla kabinos változata tekercsrugókat kapott a megszokott laprugós hátsó felfüggesztés helyett, és a hivatalos pr-szöveg is nagyon büszke a több lengőkaros futóműre. Avatatlan szem és fül ilyenkor mire gondol? Több lengőkar, az multilink, nem? Nos, itt nem független a több lengőkar, a régről ismert, böszme hátsó híddal együtt mozognak – azért volt rájuk szükség, hogy a korábbinál kényelmesebb, csavarrugósra alakított merev tengelynek megtámasztást adjanak.

A Navara dupla kabinos változata többlengőkaros, tekercsrugós hátsó felfüggesztést kap a merev híd mellé. A hagyományos laprugóknál igényesebb megoldás növeli a kényelmet, és javítja a kezelhetőséget Forrás: Nissan

Ettől függetlenül érezhető a különbség, és a kisebb rugózatlan tömeggel együtt rengeteget számít a hétköznapokban, terheletlen platóval szinte minden pályatársánál jobban használható. Ezt a futóművet kizárólag a Double Cab, azaz a dupla kabinos verziók kapták meg, az Extra Cab, azaz a melósabb verzióknál maradt a jó öreg laprugó – hiszen ott sokkal valószínűbb, hogy azért veszi a tulaj a teherautót, mert szállítani akar vele.

A zárható, rolós platófedél 580 ezer forintba kerül Forrás: Nissan

A dupla fülkés kevésbé terhelhető (túl), viszont jót tett a megoldás a menetkomfortnak, néha már elhiszem, hogy egy SUV-ben ülök. Egészen addig a pontig, amíg sportosan nem akarok hajtani vele, vagy szűk parkolóhelyek közelébe, illetve a tankolásoknál benzinkútra nem vet a sors. Kanyarstabilitás, fordulékonyság, takarékosság – ezek hagyományosan nem pickuperősségek.

190 lóerővel a legtöbb autót is lenyomja

Emellett a személyautós hitből a váltó is visszahúz a földre. A hatsebességes, manuális szerkezet ugyanis kifejezetten teherautós, rövidre áttételezett fokozatokkal indítja el az üresen 1956 kilós autót. Ebben a 2,3 literes, közös nyomócsöves Renault-dízelmotor a partnere, amely egy turbóval 160, kettővel 190 lóerőt teljesít. A 30 lóerő felára valamivel több, mint 300 ezer forint, mindenki döntse el, hogy megéri-e.

A kapcsolók ismerősek lehetnek más Nissanokból Forrás: Kátai Artúr

Én a 190 lóerőst próbáltam, nem lehet rá panasz, 450 Nm-es nyomatéka határozottan mozdítja az autót, amelynek 1054 kilós terhelhetőségével jön ki a pont háromtonnás maximális tömeg. Az sem mellékes, hogy 3,5 tonna a vontatható maximum, ami azért elég komoly fegyvertény. Elakadni közel sem olyan könnyű vele, mint egy SUV-val: a kapcsolható összkerékhajtás mellett felezőt és középső diffizárat is lehet aktiválni, 221 ezer forint felárért elektromos vezérlésű sperrdiffi fogja meg a kipörgő hátsó kereket. És mindene masszív.

Terepen is otthon van, csak a nagy tengelytáv és hátsó túlnyúlás szól ellene Forrás: Kátai Artúr

Kívülről az autó vonalai meggyőzőek, erőt sugallnak, de nem igazán tudok olyat mondani, hogy X. pickup szebb Y.-nál, hiszen a piacon lévő márkák mindegyike teljesen rendben van, még ahhoz képest is, hogy valójában egy ilyen munkára való autónál elvileg a legutolsó szempont lenne a dizájn. Persze azért sokaknál mégis csak számít, hiszen mint említettem, sokan hétköznapi kocsinak veszik – márpedig így az sem mindegy, hogy belül mivel találkozunk.

Még a teherautót is a komfort adja el

Az új Nissan bőven méri a kényelmet, és a harci elefántból nagyon jó érzés a forgalomra felülről rálátni – ezt az egy dolgot szeretem igazán a magas építésű autókban. A kormány és az ülések tág határok között állíthatók, biztos vagyok benne, hogy mindenki meg fogja találni a neki kényelmes pozíciót. Vannak még hasznos dolgok is benne, például a műszerfal közepén lévő gumiborítású tálca, amely még egy 12 voltos töltőt is kapott.

Jó fogású a háromküllős kormány, de az áttételezése pickuposan indirekt Forrás: Kátai Artúr

Manapság az lenne a legjobb, ha minden tárolórekesz kapna egyet, ki tudja, hogy éppen hol fér el a telefon, amit tölteni akarunk. (Ebből a szempontból az új Ford Ka+ megoldása lenne az etalon, remélhetőleg mindenki mihamarabb átveszi.) A Navarában egyébként a könyöklő alatti bokszban, és a középkonzolon is van csatlakozó, itt ráadásul kiegészülve egy USB-porttal is.

Lejtmenetvezérlő, alatta pedig USB-csatlakozó vonalbemenettel Forrás: Kátai Artúr

Érdekes látni azt, hogy az autóban külön trip reset gombunk is van, miközben a menüből is nullázhatók a számlálók. Ez nyilván annak köszönhető, hogy a drágább változatokhoz nem készült külön műszerfal, inkább benne hagyták az olcsóbb, önálló fedélzeti számítógép nélküli változatok gombját. Szintén szokatlan, hogy a központi zár a középkonzolról és az ajtóról is működtethető, ennek az értelmére nem jöttem rá.

Úton a Renault- és a Mercedes-rokon

A 190 lóerős, dupla kabinos Navara full extrás felszereltség alatti (N-Connecta) kivitele nettó 7,9 milliótól indul, a határ pedig, ha nem is a csillagos ég, de simán feltornászhatjuk akár 12 millióig is. És ugye ez még mindig nem egy Land Cruiser ára, szóval Béla ennek nagyon örül, főleg, ha a platóra szerelt felépítménnyel még az időjárás és az enyves kezek ellen védett rakteret is kap, amivel aztán teljessé válik a terepjárós optika.

Jobban vezethető, mint egy átlagos pickup, de azért egy SUV irányíthatóságban, útfekvésben és kényelemben is veri Forrás: Kátai Artúr

Összességében ebben a kategóriában erős ajánlattal rukkolt elő a Nissan, nem véletlenül hódíthatta el a nemzetközi Az év pickupja 2016 címet, de nemsokára a saját fészekaljából támad rá egy riválisa, a Renault Alaskan (nem lenne nagy meglepetés, ha Dél-Amerika után Európában is megjelenne). Annak pedig, aki hajlandó többet áldozni a márkanévre és a sallangokra, kivárhatja a szintén Navara-alapokra épülő Mercedes X-osztályt – ami aztán végképp nem raklapot cipelő melós lesz.