Ecclestone mézeskalács-házikójában

Vágólapra másolva!
A Ferrari Challenge versenysorozat ezen a hétvégén a francia Paul Ricard HTTT pályára látogatott. Az F430-asokat a részben Bernie Ecclestone által birtokolt komplexum területére a Shell Ferrari Historic Challenge és az F1 Clienti sorozat is elkísérte, óriási élményt nyújtva a nézőknek. Idén még egyszer biztosan láthatjuk az összes, itt megtalálható autócsodát, ráadásul nem máshol, mint augusztusban a Hungaroringen, a Ferrari Racing Days 2008-on.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

Varázslatos forma: Ferrari 412 P. A hangja leírhatatlan
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Csütörtökön a csapat minden előkészületet elvégzett a versenyautókon. Lecserélték a sérült szponzormatricákat, ellenőriztek minden fontosabb alkatrészt és elektronikai berendezést, és Gilardi autóján még egy kisebb futóműállítást is eszközöltek. Felvértezték az autókat rádiótechnikával, így mindhárom versenyző folyamatosan kommunikálhat a technikai- és a csapatvezetővel, ezáltal hamarabb juthat el információ hozzájuk a pályán történő, esetleg nem várt eseményekről, így bizonyos szituációkban előnyt is élvezhetnek a többi, rádió nélküli versenyzővel szemben.

Az emberfia azt gondolja, hogy ha Magyarországon harminc fok van árnyékban, akkor a francia riviéra közelében fekvő versenypályán legalább kánikula várható a nyár küszöbén. Emberfia tévedett, hisz nem így történt. Egész hétvégére 15-18 fok körüli maximális hőmérsékletet és záporokat prognosztizáltak az időjósok, és ezúttal nem tévedtek. A körülmények kiszámíthatatlansága miatt szükség volt a csapat rögtönző képességére a szabadedzések napján.

Fotó: Körber László [origo]

Magáért beszél a gumi szélessége. Kopásakor alulkormányozottá válik az autó, keresik az okát
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Warm Up Racing három pilótát is nevezett a Ferrari Challenge soron következő futamaira. Az Európai Shell kupában ez alkalommal is a már ismert Válint Tibor és Diego Roda harcolt a pontokért, míg az Olasz Bajnokság Pirelli kupasorozatában Andrea Gilardi kormányozta a versenyistálló Ferrari F430 Challenge versenyparipáját.

Péntek délelőtt, 10:50-kor kezdődött az első, egyórás szabadedzés Válint Tibornak és Diego Rodának. Mindketten szinte az egész, rendelkezésre álló időt a pályán töltötték: Válint a 153-as rajtszámú Ferrarijával huszonöt kört teljesített a már nagyjából felszáradt pályán, míg csapattársa, Roda huszonkettőt.

Fotó: Körber László [origo]

Válint Tibor rádobja autóját a célegyenes végi sikán rázókövére. Az autó jobb első kereke elemelkedik
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Tibor próbálta feszegetni a tapadás határait, és kereste a legjobb íveket, a célegyenes végi sikánban kihasználta a kerékvetőt is az ideális ív elérése érdekében. Képgalériánk 14. képén is jól látszik, mennyire megdobja a kerékvető az autót - pár pillanatra akár három kerék is elemelkedhet az aszfaltról, minimálisra csökkentve a tapadást. Az első szabadedzésen Válint legjobb ideje 2:19:39 lett, míg csapattársa, a pályával ismerkedő Roda jócskán, mintegy 16 másodperccel lemaradva követte őt.

Az olasz Gilardi első szabadedzése 12:40-kor kezdődött. Az időjárás hozzá már nem volt kegyes, mivel az edzés megkezdése előtt leszakadt az égi áldás, és ez rányomta bélyegét az egész edzésre. Vizesgumit szereltek fel Ferrarijára, és nekilátott az időhajhászásnak. Összesen hat kört teljesített a pályán csúszkálva, legjobb ideje 2:31:93 lett. Edzés után elmondta, hogy az első pár körben jól viselkedett az autó, de egy idő után nagyon alulkormányozottá vált, és roppant nehéz volt íven tartani a vízátfolyásoktól sem mentes aszfaltcsíkon. A délutáni edzést ismét új szett gumival kezdi majd, hátha helyre áll minden.

Fotó: Körber László [origo]

A 11-es Maserati A6GCM ülését egy hölgy birtokolja
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Válintékat 16:20-kor engedték fel második edzésükre a pályára. Az aszfalt hol nedves, hol száraz volt, az autó beállításai megegyeztek a korábbi teszten használt értékekkel. A forgalom igen nagy volt a pályán előtte, és a gumik sem voltak a legtökéletesebbek, ráadásul az egyik pilótatárs egy szépen sikerült piruett után a szalagkorlátnak csapta a Ferrarijának bal hátsó sarkát, így megállították az edzést néhány percig. Sajnos Tibornak nem sikerült javítania a délelőtti időeredményén, a legjobb ideje a második edzésen 2:23:15 lett, de bizakodva várja a szombati első időmérő edzést.

Andrea Gilardi az olasz bajnokság második szabadedzését már száraz aszfalton kezdte meg. Az edzés elején a friss gumikkal rögtön sikerült megfutnia a második legjobb időt: 2:16:50. A versenyautó jól viselkedett, de a gumi enyhe kopásával ismét alulkormányozottá vált, így javítania már nem sikerült, végül az ötödik helyen zárta a szabadedzést. A szerelők keresik az alulkormányozottság okát - több ötlet is felmerült, amit meg kell vizsgálni, így minden bizonnyal esti műszak vár rájuk.