Vágólapra másolva!
Vasárnap három Ferrari Challenge versenyt is rendeztek a franciaországi Paul Ricard HTTT pályán. A csapat mindhárom pilótája célba jutott, és megszületett az eddigi legjobb egyéni helyezés is a Warm Up Racing fennállása óta.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

A Ferrari Challenge Olasz Pirelli Kupájának versenyzői várják a bokszutca nyitását
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az időjósok a nyár első napjára felhős időt, déltől pedig komolyabb zivatarokat és lehűlést prognosztizáltak. Ezúttal a jóslatok fele vált valóra, így nem volt szükség az esőgumikra. A hőmérséklet reggel 18 fok körül ingadozott, de a délutáni, utolsó versenyre a hőmérő higanyszála már felkúszott 28 fokra.

Az olasz bajnokság első futamának Andrea Gilardi a negyedik rajtkockából vághatott neki. A rajt nagyon jól sikerült, így a célegyenes végi sikánba már másodikként érkezett, ám pár kanyarral arrébb nekifutott Nicola Gianniberti Ferrarijának - ez a manőver két pozícióba került. Két kör múlva a türelmetlen Marco Mapelli túl rövid féktávot vett az egyik sikánban, és nekirohant Gilardi hófehér versenyautójának, komoly sérüléseket okozva. Ennek ellenére Andrea tartotta a negyedik helyet, mígnem a nyolcadik körben a 7-es rajtszámú Andrea Belluzzi is belerohant hátulról.

Az ütközés tovább rongálta a Ferrarit, Gilardi visszaesett a 17. helyre. Utólag kiderült, hogy leszakadt az autóról a vákuumtartály és eltört a lengéscsillapító is. Ennek ellenére Gilardi elkezdett menetelni előre, és szinte minden körben előzött egyet. A verseny végén tizedikként intették le a kockás zászlóval, ezzel 6 pontot szerzett a csapatnak és magának az egyéni pontversenyben.

Fotó: Körber László [origo]

Konzervként nyílt ki Gilardi autójának hátulja
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A szabályok szerint fél óráig nem nyúlhatnak szerelők a versenyautóhoz, így csak kívülről, ránézésre mérhették fel a károkat. A láthatóan sérült alkatrészeket ezalatt összeszedték a kamionból, már csak várni kellett. Amint lehetett, a szerelők pillanatok alatt szétszedték a konzervként kinyitott Ferrari hátát, kicserélték a sérült alkatrészeket és mindent tökéletesen beállítottak. Így Gilardi autója ismét rajtra kész volt.

A Ferrari Challenge versenyeket az F1 Clienti Forma-1-es Ferrarik negyvenperces bemutatói és a Historic Challenge betétfutamai színesítették. Az élmény felejthetetlen volt, aki nem élte át, az megteheti a Hungaroringen a Ferrari Racing Days 2008 rendezvényen, ahova az összes Paul Ricardban résztvevő autó ellátogat.

Eljött az ideje a Ferrari Challenge Európai Shell Kupa második versenyének. A versenyzők szép lassan kigurultak paripáikkal a bokszutcából, és végiggurultak a versenysorozat leghosszabb, nem kevesebb, mint 5803 méteres pályáján, hogy felállhassanak a rajtrácsra. Válint Tibor a 16. pozíciót foglalta el, míg Diego Roda a 26. rajtkockát bérelte ki magának. A felvezető autó mögött a nulladik körben mindenki melegítette a gumijait.

Fotó: Körber László [origo]

Oldtimer Ferrarik várják a versenyt a bokszok előtt
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Elrajtolt a mezőny, a pilóták keresték az esetleges előzési pontokat. Válint Tibor, a verseny egyetlen magyar indulója a 6. körre melegítette át úgy a Pirelli papucsokat, hogy megfelelőképpen tapadjanak. Még ebben a körben megelőzte a 161-es rajtszámmal versenyző Dave Basut és feljött a 15. pozícióba. Közben a 166-os Frank Gelf a 8. helyről visszaesett Roda mögé az utolsó helyre, így Roda és Válint is egyel előrébb került.

Egy körrel később, a narancssárga Ferrarival száguldozó Peter Reichegger szintén megcsúszott, megajándékozva az előtte autózókat. Ekkor Válint már a 13. volt. Eljött a tizedik versenykör: Válint rátapadt az előtte haladó Magnus Frodig Ferrarijára és kihasználva pozícióelőnyét, megelőzte vetélytársát.

A következő körben a 106-os Wido Roessler - aki második lett az első hétvégi versenyen - hibázott, és pont Tibor mögé tudott visszajönni, így a magyar pilóta feljött a 11. helyre. Azért a verseny vége előtt még 14. körben szerzett pár ősz hajszálat a technikai vezetőnek, amikor a célegyenesbe vezető kanyarban kicsúszott, háttal a palánknak és gumifüstbe burkolta a Ferrariját. Pár másodpercig nem lehetett látni, nekicsapódott-e a palánknak, ám a következő pillanatban padlógázon száguldott ki Válint a füstből, és sikerült visszajönnie a 11. helyre, amit meg is őrzött a célig. Diego Roda végül a 25. helyen szakította át a képzeletbeli célszalagot.

Fotó: Körber László [origo]

A tűzoltók mintha George Lucas egy sci-fijének szereplői volnának
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ezzel az eredményével öt pontot szerzett, így összesítésben tíz ponttal a 23. helyen áll. A listán Jánosi Sándor 16 ponttal a 20. A Warm Up Racing az Európai Shell Kupában a negyedik helyen áll 26 ponttal. A versenyt Plamen "terminátor" Kralev nyerte csapattársa, Eric La Marca előtt. A dobogó harmadik fokára a brit Michael Cantillon állhatott fel, és a összetettben 151 ponttal vezeti pillanatnyilag a tabellát. Érdekességképen megemlíteném a 173-es rajtszámú Gianluca Carboni nevét, aki Roda mögül, az utolsó helyről rajtolt és a versenytáv alatt 17 pozíciót javított.

Gilardi mester második versenye még hátravolt. Nagy várakozással tekintett mindenki a verseny elébe, hisz eddig ez volt a legnagyobb esély egy dobogós hely elcsípésére. Remekül vett rajtot, tartotta a pozícióját, ám a harmadik körben lecsúszott az ívről az egyik trükkös kanyarban, Giuseppe Ciró és Nicola Gianniberti megelőzték. A negyedik körben Gianniberti elment Ciró mellett, és megszerezte a 2. helyet. Gilardi rátapadt Ciróra és árnyékként követte, majd a hatodik körben sikerült befűznie a kanyarokat és megelőzni Cirót, ezzel feljött a harmadik pozícióba. Elkezdte üldözni az előtte suhanó Giannibertit, ám a 8. körben az egyik kanyar bemeneti ívén ráhajtott egy gumidarabra, ami letépte a Ferrarija hátsó diffúzorának elejét. Igazán érthetetlen, hogy a rendezőség miért nem vette észre a pályán fetrengő akadályt, és miért nem távolították el az útból. Sajnos elkerülhetetlen volt a találkozás.

Fotó: Körber László [origo]

Alessandro Lippi, a Warm Up Racing vezetője nyilatkozik az ütközésről a Sky Sport csatornának
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A sérült diffúzor a kerékvetőkön tovább darabolódott, és még egyenesben is ott surrogott Gilardi alatt. Sajnos ez hátráltatta az előrehaladást, és szép lassan megérkezett Gilardi nyakára a 41-es Marco Mapelli, aki az első versenyen rommá törte Gilardi Ferrarijának hátát. Ezúttal szerencsére nem ezt tette, de megelőzte, letaszítva a dobogóról. Így Gilardi a negyedik lett, ami a Warm Up Racing eddigi legjobb helyezése. Ezért a produkcióért 18 ponttal gazdagodott Gilardi és a csapat is, így az Olasz Pirelli Kupában a hétvégén összesen 24 pont ütötte a markukat. Gilardi az összetettben a 8. helyet birtokolja, míg a Warm Up Racing csapata feljött a negyedik pozícióba 56 ponttal.

A következő két verseny július 13-án lesz az olaszországi Misanóban, ahol a Ferrari Challenge európai és olasz mezőnye is összeméri erejét, de addig sem maradnak tétlenül: több teszten is részt vesznek, amelyekről beszámolunk majd.