Válint hatodik lett az első versenyen

Vágólapra másolva!
A szombati nap mindig az időmérő edzéseké, ám ezúttal a Ferrari Challenge Európai Kupasorozatának e hétvégi első versenyét is ekkor rendezték, továbbá a régebbi Forma-1-es Ferrarikkal a Ferrari F1 Clienti bemutatózott a bokszban és a versenypályán.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

Néhány felhő időnként megzavarta a tűző napsütést, de szombaton is maradt a hőség
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A nap jobban indult, mint gondoltuk: az égboltot kisebb fátyolfelhők tarkították, nem tűnt olyan forrónak a levegő, mint pénteken. Az is lehet, hogy kezdünk hozzászokni a hőséghez, mert a hőmérő ugyanazt az értéket mutatja. Már az is kis felüdülést hoz számunkra, ha a Nap nem tűz le ránk néha...

Az autók reggeli utolsó ellenőrzése folyamán sikerült a szerelőknek Jánosi Sándor kocsijába is beépíteni a szellőztető csövet. Igazán nem is az edzés folyamán nélkülözhetetlen, mert akkor csak pár kört mennek, hanem a délutáni versenyen, ahol a versenytáv 38 perc plusz egy kör.

Válint Tibor a kivárós technikát alkalmazta, nem indult el rögtön az elején, kivárt hat-nyolc percet. Eközben Jánosi Sándor és Diego Roda rótta a köröket, keresték a másodperceket a kanyarokban. Jánosi három, Roda pedig két gyors kört tett meg, majd kijöttek a bokszba ellenőriztetni a keréknyomást és -hőmérsékletet. Válint Tibor ekkor hajtott ki a pályára és kezdte meg edzését. Öt gyors kört tett meg, az utolsóban megautózta legjobbját, 1:46:097-et, amivel a rajtrács 14. helyére kvalifikálta magát. Ezután kijött a bokszba kicsit pihenni, majd visszahajtott. Jól sikerült volna a gyors köre, ám a pálya leggyorsabb szakaszán utolérte egyik versenyzőtársát, aki először kihúzódott előle, majd hirtelen bevágott elé, hatalmas fékezésre és korrigálásra kényszerítve Tibort. Sajnos ekkor már csak négy perc volt hátra az edzésből, így nem volt értelme tovább küzdeni a jobb időeredményért.

Fotó: Körber László [origo]

Jánosi Sándor, és mögötte a mezőny többi része, útban a bokszutca felé
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Jánosi Sándor az edzés utolsó körében 1:45:766 alatt tette meg a körtávot és az első tízes bolyt követve a 11. helyet bérelte ki magának a versenyre. Eközben Diego Roda is javított tegnapi teljesítményén és három versenyzőt maga mögé utasítva 1:49:778-as idővel a 25. rajtkockába repítette Ferrariját.

Ferrari Challenge Shell Európa Kupa 1. edzés:

1.Michael Cantillon 1:43:845
2.Wido Roessler 1:44:195
3.Jean Marc Bachelier 1:44:210
...
10.Jánosi Sándor 1:45:766
...
14.Válint Tibor 1:46:097
...
25.Diego Roda 1:49:778


A következő esemény a magyar csapat számára az Olasz Kupa első időmérője, amin Andrea Gilardi indul, aki korábban volt már kétszeres junior gokart Európa-bajnok, és több különböző formaautós versenysorozaton is indult, elég szép sikerekkel. Ezúttal öt mért kört ment, az első bizonyult a leggyorsabbnak, 1:42:912-öt autózott és ezzel a képzeletbeli rajtrács hatodik helyét foglalja el. A vezető technikussal konzultálva arra jutottak, hogy az első lengéscsillapítókat is keményre cserélik, így elöl csak a stabilizátor marad puha. A második időmérő után kiderül, hogy marad-e az új beállítás.

Ferrari Challenge Pirelli Olasz Kupa 1. edzés:

1.Niki Cadei 1:41:763
2.Nicola Gianniberti 1:42:344
3.Marco Mapelli 1:42:369
...
6.Andrea Gilardi 1:42:912


Az Európai Kupa második időmérője meghozta a várt eredményt. Jánosi Sándor nyolctized másodperccel jobb időt futott, mint a délelőtti időmérőn, és a második versenyen az ötödik rajtkockára hozta Ferrari F430 Challengét. Az első szektorban a harmadik, a második szektorban a második, és a bevállalós harmadik szektorban pedig a hatodik legjobb időt autózta.

Fotó: Körber László [origo]

Andrea Gilardi Jánosi Sándorral elemzi a telemetria adatait, néhány kanyarban lehet egy kis időt nyerni. Jánosi ezután, a második időmérőn az 5. leggyorsabb időt autózta
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Csapattársa Válint Tibor is hét tizedet hozott az eddigi leggyorsabb körén, így Jánosi mögötti második rajtkockából, a kilencedik helyről vághat neki a délutáni versenynek. Az első szektorban ráadásul sikerült jobb időt futnia, mint magyar kollégája és a második legjobb időt produkálta. Diego Roda is egyre jobb időket ment. 1:48:979-es idejével ő is beállította egyéni legjobbját a Misanoi aszfaltcsíkon és a 24. helyre kvalifikálta magát, majd egy másodpercet verve a mögüle rajtoló Andersenre.

Ferrari Challenge Shell Európa Kupa 2. edzés:

1.Plamen Kralev 1:44:451
2.Wido Roessler 1:44:642
3.Michael Cantillon 1:44:684
...
5.Jánosi Sándor 1:44:915
...
9.Válint Tibor 1:45:430
...
24.Diego Roda 1:48:883