Stockholm az autósok paradicsoma

Vágólapra másolva!
Az IBM globális közvélemény-kutatásában a világ nagyvárosainak közlekedéséről kérdezte az autósokat. A tanulmány szerint Stockholmban igazi felüdülés, míg Pekingben valódi rémálom autóval útnak indulni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai informatikai cég hat kontinens húsz városában 8192 sofőr véleményét kérdezte meg a helyi közlekedésről. Az autótulajdonosok egytől százig értékelték városukat tíz kritérium, köztük az utazásra fordított és forgalmi dugóban eltöltött idő, valamint az autózás közben rájuk ható stressz alapján. Egy ponttal maradt el a maximumtól Peking és Mexikóváros, de Johannesburg és Moszkva is hasonlóan magas pontszámot kapott. A dobogós helyezést elért városokban igazi kihívás autóval eljutni egyik pontból a másikba. Pekingben 2010 első negyedévében 24 százalékkal nőtt az autók száma, ennek ellenére a sofőrök fele úgy érzi, hogy az elmúlt három évben a közlekedés javult egy keveset. A kutatásban résztvevők többsége szerint azonban nem pusztán a közutak terheltsége, hanem a levegő szennyezettsége is észrevehetően nőtt.

Forrás: Visit Sweden

Stockholmban a megkérdezett autósok negyede három éve nem futott bele forgalmi dugóba


Az orosz fővárosban autózók 40 százalékát megakasztotta egy torlódás a kérdőív kitöltése előtti három órában. Sokkal szerencsésebbek a Stockholmban és Melbourne-ben élők, akik 15 és 17 ponttal jutalmazták otthonukat. A válaszolók negyede nem is látott forgalmi dugót az elmúlt években. New York-ban és Londonban sem jelent problémát az autózás. Az amerikai nagyváros 19 pontjához képest soknak tűnhet, az összesített eredmények alapján azonban dicséretnek számít az a 36 pont, amit az angol főváros kapott a helyi autósoktól, így a szintén 36 pontos Párizzsal és a 24 ponttal kiemelkedő Berlinnel együtt az élhető, közlekedés szempontjából jól működő világvárosok közé tartozik.