Videón a Pagani Zonda R nürburgringi rekordja

Vágólapra másolva!
Marc Basseng és a Pagani Zonda R egy másodpercet vertek a Michael Vergers vezette Radical SR8LM-re, ezzel megvan a Nordschleife legújabb rekord körideje.
Vágólapra másolva!

Már egy ideje tudni lehet, hogy a Paganié az új, 6 perc 47 másodperces körrekord az utcai autók között a Zöld Pokolban, most egy jó minőségű videót is bemutattak sikerük bizonyítékául.

A Zonda R-ből összesen 15 darab készült, újkori ára 1,5 millió euró, azaz mai árfolyamon 423 millió forint, ennyit ritkasága miatt használtan is megér a gyűjtőknek.

A Pagani Zonda R súlya csupán 1070 kilogramm a szénszálas karosszériaelemeknek köszönhetően. Motorja az AMG Mercedes-alapú, pörgős V12-ese a régi CLK GTR-ből, amely hatezer köbcentiméterből 750 lóerőt (7500-as fordulatszámnál) és 710 Nm nyomatékot (5700-as fordulatszámnál) hoz ki. A lassulásról elöl-hátul 380 mm átmérőjű kerámiafékek gondoskodnak, az erőátvitelt hatfokozatú X-Trac szakvenciális váltó végzi.

Ilyen jó, 1,43 lóerő/kg aránnyal nem csoda, hogy 2,7 másodperc elég a 100 km/órás sebesség eléréséhez, és akár 351 km/órával is tud menni. A nyers erő persze nem elég a "zöld pokol" meghódításához, a trükkös kanyarokhoz jól jön a Zonda R pályára kialakított futóműve és a pilóta tudása is.

A Horacio Paganival, a cég alapítójával készített interjúnk itt olvasható.

Forrás: Pagani