A Williams elveszíti a Buttonért folytatott csatát

2004.10.14. 11:04

A The Sun című bulvárlap értesülése szerint a szerződésfelügyelő-testület (CRB) szombaton érvénytelennek nyilvánítja Jenson Button williamses szerződését, így a kék-fehéreknek új pilóta után kell nézniük.

Szombaton kerül pont az augusztus óta húzódó Button-ügy végére, a CRB milánói ülésén végre eldönti, az angolnak maradnia kell a BAR-nál, vagy mehet a Williamshez. Talán még maguk az érintettek sem tudják, milyen határozatot fognak hozni, a The Sun című bulvárlap a minap mégis világgá kürtölte: Button nem mehet sehová, szerződése további egy esztendőre a BAR-hoz köti.

A lap cikkében beszámolt arról is, hogy Button eredetileg nem is akarta elhagyni David Richards együttesét. Állítólag menedzsere, John Byfield és édesapja beszélte rá, menjen a Williamshez, az esetnek következményei is lehetnek: amennyiben a CRB valóban a BAR-nak ad igazat, Button megválik Byfieldtől és cégétől, az Essentially Sportstól.

Bajban lehet a Williams is, ha végül le kell mondania az angol pilótáról, Mark Webber mellé ugyanis villámgyorsan igazolnia kellene valakit a "csúcskategóriás" nevekben nem éppen bővelkedő piacról (nagy esélyesként emlegetik a tesztpilóta Antonio Pizzoniát). Talán a kék-fehéreknél is érzik, nem biztos, hogy számukra kedvező döntés születik, ezért az auto, motor und sport című magazin információja szerint a Japán Nagydíj előtt megpróbálták rábeszélni Ralf Schumachert, inkább maradjon Grove-ban. "Frank semmit nem tett azért, hogy rendesen megfizessen, sajnálattal, de visszautasítottam az ajánlatot" - mondta Schumacher, aki a következő idényt a Toyotánál kezdi.

A Williams további problémája, hogy az új szélcsatorna felhúzása és az idei kiadások miatt ötvenmillió dolláros mínuszban van, ráadásul a BMW és a főszponzor Hewlett Packard is sikerorientáltan fizet majd 2005-ben. Azaz amennyiben tovább gyengélkednek a kék-fehérek, anyagi krízisbe kerülhetnek, amelynek következményei beláthatatlanok lehetnek.

David Richardsot a Williams gondjai nem érdeklik, a maga részéről ragaszkodik Buttonhoz. "Bizakodó vagyok, szerintem jól fogunk kijönni az ügyből" - jelentette ki, bár akkor sem esik kétségbe, ha netán mégis le kell mondania az angolról. (Szakértők valószínűsítik különben, akármilyen döntés is születik, valamilyen úton-módon Button mindenképp a Williamsnél köt majd ki.) Az olasz Autosprint magazinnak adott interjújában elárulta, a tesztpilóta Anthony Davidsonnak ajánl szerződést Button távozása esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK