Solberg robog, Benik és Bútor halad

2004.10.01. 19:31

A világbajnoki címvédő norvég Petter Solberg (Subaru) vezet az első nap után az újonc, kőkeményen murvás Szardíniai ralin, a 16 futamból álló szezon 13. versenyén. Második a finn Marcus Grönholm (Peugeot), harmadik a pontversenyben éllovas francia Sebastien Loeb (Citroën). Benik Balázsé a 20., Bútor Róberté a 40. hely.

Papírforma-eredményekről számolhatunk be a Szardíniai rali első napja után. Meg arról, hogy jó idő van ott, meleg és száraz, az utak szűkek, porosak, tele nem kevés kanyarral és csúnya kővel. Egy-egy szakaszon tudnak csak gyorsan menni a résztvevők, valamivel azért nagyobb a tempó, mint Törökországban vagy Cipruson.

Szóval élen Solberg, aki irdatlan hajrába fogott, hogy megvédje világbajnoki címét, hogy valahogy elkapja a pontversenyben toronymagasan vezető Loeböt. Extornászunk meg hozza szokásos - egyébiránt fantasztikus - formáját, hiszen ott "sunyul" dobogós helyen, neki az meg gyönyörű.

Subarus és citroënes főhőseink szendvicsében meg a kétszeres világbajnok (2000, 02) Grönholm igyekszik 307-es Peugeot-jával, előnye Loebbel szemben alig pár másodperc. Mr. Hollywood viszont fél perccel vezet, a hatból három szakaszról ő jött le a legkevesebb idő alatt, Grönholm két, Loeb egy alkalommal (micsoda párhuzam és egyensúly, elképesztő). Eme triumvirátus tehát - ismét - kiemelkedik, utánuk űr, majd a "resztli".

Az üldözőboly Sanyibá rendszámát figyelgeti, Märtin, Rovanperä és Duval sorrendben. Ők kábé fél percen belül vannak, jót csatáznak, pár szép részeredménnyel vétették észre magukat. Minden bizonnyal szépen el is lesznek egymással, nagyon előrébb csak akkor juthatnak, ha a leglegjobbak közül valaki hibázik (vagy tönkremegy a kocsija).

Két gyári kiesőnk van: Hirvonen Imprezájának a váltója a 3. szakaszig bírta, a harmadik Xsarával lehetőséghez jutó Pykälistö a kettesen besokallt, Gardemeister Skodájának pedig már a nyitó gyorson feadta a felfüggesztése. A másik Fabiával Schwarz a vert mezőnyben tesztelget.

Amúgy a beharangozott WRC-sek közül Vovosz, Papadimitriu, Recordati, Zanchi nem indult, a mi Benikünknek (Focus 02) azért így is akadt elég ellenfele. Az első szakaszon (28,69 km) 14. lett 1:23-at kapva, a másodikon (27,45 km) 15. 1:19 hátránnyal, a harmadikon (23,23 km) 13. 1:12-vel. Az első ismétlése negyediken is 13. lett 1:36 plusszal. Tehát ment jól, abszolútban a 12. helyen volt. A második-egál ötösön aztán már 4 percet szedett össze (elment a kormányszervó), a harmadik repetája hatoson meg 4 és felet (rövid volt az etap, nem lehetett szerelni) - a magyar bajnok a 20. helyről várja a folytatást.

A honi kategória-legjobb Bútor pedig még egy huszassal lentebbről. A Super 1600-os Saxóval durván hátra sorolták őket, emígyen inkább csak mások porában evickéltek, nem tudták a saját tempójukat autózni. Defektek is hátráltatták, sőt a futómű is kapott rendesen egy kővel való "randevú" során. Hátránya majd' félóra Solberghez képest, dehát egyrészt nem is az etalonhoz kell mérni, másrészt meg gyorsabb lenne ő, ha lehetne, de nem lehet.

Talán majd szombaton, bár a rajtsorrend miatt nem valószínű a szebb jövő. A második napon 7 szakasz vár a mezőnyre 147,99 km gyorsaságival.

JWRC: az észt Aava vezet a szintén Suzuki Ignist hajtó svéd Andersson, a francia Bernardi (Renault Clio), illetve a brit, aranyvárományos Wilks (Suzuki Ignis) előtt. Aava egyébként az abszolút 14., nála nem WRC-vel csak az N-es Lancerrel zúzó helyi menő Galli jobb.

www.benikmotorsport.hu

1. Szardíniai rali, az élcsoport állása 6 gyors (158,56 km) után:
1. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) 2:00.8 ó (79,3 km/ó)
2. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 307) + 30.3 mp
3. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) + 34.8 mp
4. Sainz, Marti (spanyol, Citroën Xsara + 59.8 mp
5. Märtin, Park (észt, Ford Focus) + 1:07.2 p
6. Rovanperä, Pietilainen (finn, Peugeot 307) + 1:22.5 p
7. Duval, Prevot (belga, Ford Focus) + 1:33.2 p
8. Navarra, Fedeli (olasz, Subaru Impreza) + 3:42.1 p
... 20. Benik, Rácz (magyar, Ford Focus) + 13:50.2 p
... 40. Bútor, Táborszki (magyar, Citroën Saxo) + 28:39.9 p

Figyelje DuEn oldalát, ahová folyamatosan érkeznek a hírek, SMS-ek a magyar résztvevőktől!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK