Megérkezett a Grande Punto

2005.12.06. 10:38

A Budapesti Autószalonon ugyan már meg lehetett tapogatni az új Fiat Puntót, ám az alaposan átrajzolt és megnövelt modell hazai forgalmazása csak most kezdődik. Egy rövid menetpróba erejéig mi is kipróbáltuk az olasz "kisautót".

Az új Puntót bemutató sajtótájékoztatón az importőr képviselői nem győzték eléggé hangsúlyozni a honi szaksajtónak a Grande (olaszul nagy) jelző használatát, ami ott és akkor egy elcsépelt marketingfogásnak tűnt, ám az autók kipróbálásakor már kezdett új fényben derengeni a dolog. A Punto akkorát nőtt és változott az elődjéhez képest, hogy tényleg megérdemli a Grande előtagot, bár egy kicsit ijesztő belegondolni, hogy minek nevezzük majd 15-20 év múlva a Puntókat, amelyek már most súrolják a Golf-kategória határait.

Az ilyen mértékű modellnövekedés persze nem egyedi eset a "kisautók" között, gondoljunk csak a nemrégiben Év Autójának választott Clióra, amely arányait tekintve hasonló szteroidkúrán esett át. Nem is véletlen, hogy a sajtótájékoztatón folyton felemlegették, ha a méretek és az ár került szóba. A 1637 mm széles és 1490 mm magas Grande Punto közel húsz centivel lett hosszabb elődjénél, ami azt jelenti, hogy már egy négy méternél is hosszabb autóról beszélünk, egészen pontosan egy 4030 mm-esről. A növekedés elsősorban az utastérben ölt látványos méreteket, amit igazol az is, hogy a csomagtartó mindössze tíz literrel lett nagyobb, ami 275 literes rakteret jelent. A beltér hangulata és kidolgozása legalább akkora változáson ment át, mint az autó külseje, mindenütt új kapcsolók, kárpitok, műanyagok, szép és jó az egész, a kezelőszervek kiosztásán és formáján azonban látszik, hogy nem kevés ihletet merítettek az egy számmal nagyobb Stilóból.

Forrás: [origo]A vidám színű és mintájú kárpitok viszont már teljesen újak, még az alapváltozatban is vagány, pöttyös székek virítanak, de kérhetünk csíkosat is, míg a visszafogottabbak egészen szolid variációk közül válogathatnak. A motorválaszték már kicsit vegyesebb tészta, ugyanis vannak az elődből, és annak elődjéből is ismert örökzöld blokkok, de azért persze akadnak újdonságok is: a benzines belépőmodell változatlanul 1,2 literes, 65 lovas, ennél némileg nagyobb dinamikát nyújt a nyolcszelepes, 77 lóerős 1,4-es, míg a benzines kínálat csúcsán egy ugyancsak 1,4-es blokk áll, ám ez már 16 szelepes, teljesítménye pedig 95 lóerő.

Forrás: [origo]Dízelfronton némileg biztatóbb a helyzet: ott van ugye a Fiat-konszern egyik legjobb gázolajos motorja - egyebek között a Suzuki Ignisből, és újabban a Swiftből ismerős - 1,3-as Multijet, amely 75 és 90 lovas változatban rendelhető. Ezzel elérkeztünk a kínálat csúcsához, az 1,9 literes, itt 120, illetve 130 lóerős, ugyancsak Multijet technikával dicsekedhető dízelmotorhoz, amely már annyi autóból (Alfa Romeo 146/147, 156/GT, Opel Astra/Vectra/Zafira, Saab 9-3) csinált táltosparipát, hogy vélhetően a Puntóban sem fog csalódást okozni.

Forrás: [origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK